Cerut knyter kontakter
2004-04-08Ceruts styrelse har varit på studieresa i nordöstra England. Där besöktes bland annat två institut vilka liksom Cerut sysslar med forskning om regional utveckling. Den ökande regionbildningen inom Europa är på allas läppar och många av problemen liksom idéerna om lösningar känns igen från vår egen region.
Under några intensiva dagar besökte styrelsen för Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, två universitet, Newcastle och Durham University samt flera offentliga myndigheter i nordöstra England. Regionen har många likheter med Värmland, man har under de senaste decennierna genomgått en smärtsam strukturrationalisering. De stora arbetsgivarna inom varvsindustrin och kolgruvenäringen har så gott som försvunnit helt. Stora satsningar har gjorts för att råda bot på den ökande arbetslösheten. Besöksnäringen nämns som en av de näringar som har utvecklingsmöjligheter.
– Jag studerar världen med avsikt att förändra den, säger Ray Hudson, professor vid Wolfsson Research Institute på University of Durham. Forskningsinstitutet etablerades 2000, delfinansierat av ett stort anslag från Department of the Environment, Transport and the Regions, som ett forsknings- och kunskapsstöd för hållbar regional utveckling. Idag har man cirka 15 forskare och planerar för fortsatt expansion av forskningsverksamheten. Redan idag finns ett samarbete mellan Karlstads universitet och University of Durham, i form av doktorand- och forskarutbyte. Planer finns nu på att under nästa läsår arrangera ett gemensamt seminarium om regional utveckling här på Karlstads universitet.
– Den här studieresan har varit mycket betydelsefull för Ceruts styrelse, både när det gäller att få perspektiv på vår egen regions utvecklingsmöjligheter och på den roll Cerut kan ha för regionalutvecklingen här, säger Kjerstin Almqvist, styrelseordförande för Cerut och chef för Enheten för forskning och folkhälsa vid Landstinget i Värmland.
Regionaliseringen av Europas länder är ett faktum, och regioner blir viktiga aktörer i många sammanhang. EU stimulerar regionbildning bland annat genom sina strukturfonder. I nordöstra England kommer man i höst att ha en folkomröstning om man ska bilda en politiskt vald regional myndighet, något som hittills bara funnits i Wales och Scottland. Den regionala myndigheten finns idag enbart i form av den statliga myndigheten i övriga England, liknande våra länsstyrelser. I nordöstra England finns ett utbrett missnöje med dagens situation, man upplever att regionens intressen inte kan tillvaratas med dagens samhällsorganisation.
Även i Värmland är regionfrågan mycket aktuell, bland annat inom sjukvården. Vem ska göra vad på den statliga, regionala och kommunala nivån? Cerut arrangerar i samarbete med Avdelningen för statsvetenskap och landstingets demokratiberedning en heldag den 14 maj, om den statliga ansvarsutredningens arbete. Bland andra kommer Mats Svegfors, ordförande i Ansvarskommittén och Eva Eriksson, tillträdande landshövding i Värmland att tala. Mer information om programmet och anmälan .