Cecilia Malmström om den arabiska våren
2011-10-17I fredags besökte EU-kommissionär Cecilia Malmström Karlstads universitet på inbjudan från studentföreningen SVIK vid statsvetenskapen. Cecilia Malmström, som tidigare varit EU-parlamentariker och EU-minister i den svenska regeringen, är sedan 2010 kommissionär med fokus på migrations- och säkerhetsfrågor i sitt arbete.
Föreläsningen tog utgångspunkt i den arabiska våren och den händelsdeutveckling som följt i Tunisien, Egypten och Libyen samt den pågående proteströrelsen i bland annat Syrien. EU har på många sätt engagerat sig under processens gång med stöd till den opposition som störtat diktaturerna, bland annat genom att tidigt stärka banden. I Benghazi till exempel upprättades redan tidigt under konflikten i Libyen ett EU-kontor för att underlätta EU-ländernas hjälp och stöd. Inte minst underlättades EU:s ställningstagande av att oppositionsrörelsen krävde demokrati. I den transitionsprocess som krävs för att omvandla länder med svag demokratisk tradition behövs stöd för en fortsatt utveckling. Inom EU finns både möjligheter och erfarenhet att stödja dessa processer, inte minst med tanke på att liknade processer har ägt rum relativt nyligen i länder som Grekland, Portugal och Spanien.
Viktigt att skapa en gemensam asylpolitk
Som kommissionär med ansvar för bland annat migrations- och säkerhetsfrågor blir de huvudsakliga frågor som Cecilia Malmström blir inblandad i de som rör polisutbildning samt migrations- och flyktingfrågor. Bland annat har cirka en miljon människor flytt striderna i Libyen. De flesta till grannlandet Tunisien, där EU betalat ut stöd för flyktingmottagandet. Många av dessa flyktingar är så kallade tredjelandsflyktingar med små möjligheter att återvända till sina ursprungsländer. Man har också från de nya regimerna i Nordafrika önskemål om en migrations- och asylpolitik som underlättar för rörlighet mellan området och Europa. Den för tillfället mest prioriterade frågan är därför att skapa en gemensam asylpolitik inom EU samt att få en smidigare viseringshantering på plats. Hittills har det varit stora variationer i det avseendet mellan EU:s tjugosju medlemsländer.
Efter Cecilia Malmströms föreläsning avslutades besöket med frågor från studenter och personal.

