Caisa Andersson forskar om latex som beläggning i förpackningar
2001-12-06Caisa Andersson, forskarstuderande i kemiteknik, har undersökt vad som påverkar filmbildningen och egenskaperna hos det färdiga materialet när latex används som beläggning i förpackningsmaterial. Latex har också visat sig vara ett miljövänligare alternativ än de plastfilmer av till exempel polyeten som traditionellt används i förpackningar. Caisa Andersson försvarar sin licenciatuppsats den 7:e december vid Karlstads universitet.
– Papper och kartong, som används i till exempel förpackningar för livsmedel, behöver ofta beläggas med ett plastmaterial för att inte släppa igenom fukt, berättar Caisa Andersson. Fukt finns normalt i luften och tas lätt upp av torra livsmedel om de inte skyddas genom en tät förpackning. På samma sätt kan man behöva skydda innehållet och omgivningen genom att förhindra att fukt tränger ut från förpackningen.
Under senare år har man börjat bestryka papper med olika typer av latex för att få en barriär mot bland annat vattenånga. Latex är en vattenlösning av små polymerpartiklar. När vattnet avdunstar packas partiklarna tätt och smälter samman till ett jämnt filmskikt som täcker pappersytan.
Hur filmbildningen går till beror på olika egenskaper hos latexen. Caisa Andersson har studerat hur tillsatsämnen påverkar ytegenskaperna hos latexpartiklarna.
– Det har visat sig att man får en lägre genomsläpplighet av vattenånga genom latexfilmer när man har tillsatt en speciell syra, karboxylsyra, berättar hon. Detta antas bero på att det bildas vätebindningar mellan partiklarna som bygger upp ett starkt nätverk av polymerer i filmen.
Caisa Andersson har dessutom undersökt hur väl förpackningar av latexbestruket papper kan förseglas. Vid kartongtillverkning är det viktigt att få en bra förslutning som inte försämrar barriäregenskaperna. Även i detta fall visade sig karboxylerad latex ge bättre resultat.
Referens:
Caisa Andersson, "Polymer interdiffusion in dispersion coatings and its relation to barrier properties", Karlstad university studies 2001:24