Café Selma rånades
2010-03-08Café Selma på Karlstads universitet rånades under lördagskvällen. Sex polispatruller deltog i jakten på gärningsmannen.
Det var vid 18.30-tiden på lördagskvällen som Café Selma i bibliotekshuset på Karlstads universitet rånades. Caféet var stängt, men en anställd var kvar då det knackade på en dörr. När han öppnade blev han hotad av en man som hade en pistol, eller pistolliknande föremål, i handen. Mannen fick med sig dagskassan och försvann från platsen till fots, enligt polisen.
Sex polispatruller, därav en med hund, deltog i sökandet efter mannen.
Nils-Olof Bäck är säkerhetssamordnare på Karlstads universitet, och han hade kontakt med polisen under lördagskvällen.
- Jag har inte hört att man har hittat någon rånare än. Jag vet att de sökte både här uppe på Kronoparken och sedan nere på stan.
Vad kan då universitetet göra för att minska riskerna för rån?
- Polisen frågade om vi hade några övervakningskameror och blev förvånade över att vi inte hade några alls. Jag vet att universitetets ledning tidigare haft inställningen att det här är en akademisk miljö där det inte ska behövas övervakning, men det är kanske dags att lyfta den frågan igen.
Nils-Olov Bäck, som har arbetat länge med säkerhetsfrågor, funderar på om det kanske skulle behövas övervakningskameror åtminstone vid de ställen på universitetet där det finns större risker, till exempel där man hanterar kontanter.
Paula Björkman, chef för Avdelningen för infrastruktur, kommer att lyfta frågan om övervakningskameror till ledningsgruppen för förnyad diskussion.
- Vi har tidigare inte tyckt att det ska behövas övervakningskameror på ett universitet, men vi ska diskutera frågan igen. Men även om man beslutar sig för att sätta upp kameror är det svårt att täcka in så stora ytor som vi har på universitetet.
När hon var på ett lärosäte i England fanns det kameror överallt, utom i lärosalarna.
- Jag vet inte riktigt hur det ser ut på universiteten och högskolorna här i Sverige. Jag ska prata med mina kollegor på andra lärosäten och se hur de har hanterat den här frågan, säger Paula Björkman.
Andra, mindre åtgärder som kan öka säkerheten på utsatta ställen är till exempel larmknappar och titthål i dörrarna, så att man kan se vem som står utanför innan man öppnar. Öppettiderna för entrédörrarna på helgerna kommer också att ses över.
För att få sätta upp övervakningskameror krävs tillstånd av länsstyrelsen.
Förutom att vara en integritetsfråga handlar det också om kostnader.
Avdelningen för infrastruktur bistår gärna med råd och stöd i säkerhetsfrågor.