Bredband, en förutsättning för landsbygden
2006-09-03Bredbandsuppkoppling är mycket viktigt för landsbygden. Bredband ger fler företag, fler arbetstillfällen, bättre konkurrenskraft och bättre tillgång till service och fritidssysselsättning. Det visar en undersökning som genomförts av Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, på uppdrag av Länsstyrelsen.
Det är doktoranderna i statsvetenskap, Björn Åkerberg och Erica Åkerberg, som skrivit rapporten om vilka effekter bredbandsutbyggnaden har haft för mindre orter på landsbygden i Värmland. Studien visar att betydelsen är mycket stor för glesbygden, och en förutsättning för företagande. Undersökningen har genomförts genom intervjuer med nyckelpersoner i orterna Kyrkvik, Rudskoga, Sunnemo och Sysslebäck.
- Det handlar om att konkurrera på samma villkor. Att kunna ta del av information, presentera sina produkter och göra affärer, säger Björn Åkerberg, som presenterade studien för ett 20-tal personer från värmländska kommuner, myndigheter och näringslivet.
Undersökningen visar att åtta nya företag har startats på de fyra orterna och att 16 arbetstillfällen har bevarats. Det man behöver är möjlighet att ta emot och skicka stora mängder information utan att tekniken sätter käppar i hjulen. För ett företag som Rudskoga Taxi handlar det om att på ett enkelt och rationellt sätt hålla reda på var bilarna befinner utan att ha en person som ringer runt till alla förare. Därigenom kan man utnyttja resurserna bättre. För Branäs skidanläggning handlar det om att göra det enkelt för återförsäljare och kunder att göra bokningar och beställningar. För lantbruket, som idag blir mer och mer högteknologiskt, är det viktigt att till exempel kunna ladda ner detaljerade och aktuella väderkartor, för att kunna göra riktiga beslut om när olika åtgärder ska utföras.
Förutom betydelsen för företagande och bevarade arbetstillfällen, har även bredband betydelse för möjligheten att utveckla fritidsintressen och tillgången till service för privatpersoner. Några av respondenterna i undersökningen anger att bredbandstillgång är avgörande för om en ort ska kunna räkna med inflyttning och att folk ska vilja bo kvar.
Att inte ha tillgång till bredbandsuppkoppling skapar stor frustration, man upplever större utanförskap, att man har sämre service och mindre möjligheter att tillgodose sina intressen.
- Ungdomarna idag anser att bredbandsuppkoppling är självklart och har man inte möjlighet till bredbandsuppkoppling är det mycket frustrerande och kan ge en känsla av att man står utanför. Även många ur den äldre generationen har tagit till sig den nya tekniken och använder nätet för till exempel släktforksning, säger Erika Åkerberg.