Bra resultat för Karlstads universitet
2002-08-14Karlstads universitets ekonomi ser ljus ut. Såväl delårsrapporten som bokslutsprognosen visar på överskott.
Efter en bekymmersam tid med underskott 1999 och 2000 har nu universitetet en stabil ekonomi. Liksom 2001, då universitetet uppvisade ett positivt resultat i både delårsrapport och bokslut, så pekar prognosen på att även 2002 kommer att bli ett ekonomiskt gynnsamt år. Överskottet för första halvåret uppgår till 2,8 miljoner kronor och prognosen för helåret 2002 pekar mot ett positivt resultat med nästan 15 miljoner.
Universitetet expanderar inom både grundutbildning och forskning. För första kalenderhalvåret ökade volymen helårsstudenter med 8,6 % jämfört med motsvarande period föregående år. Omstrukturering i kursutbud, samgåendet med Musikhögskolan Ingesund samt pågående utbyggnad inom vårdutbildningarna är några starkt bidragande orsaker.
Intäkter från erhållna helårsprestationer och helårsstudenter bedömer universitetet i nuläget ligga nära takbeloppet, vilket är mycket glädjande. Prognosen grundar sig på vårterminens utfall samt aktuell sökstatistik inför höstterminen. Arbetet med att få fler studenter att söka hit och sedan ta ut sin examen pågår dock fortfarande. Det gäller särskilt inom naturvetenskap och teknik.
Universitetets externa intäkter fortsätter att öka. Totalt sett så har universitetets omsättning ökat med 20 % jämfört med föregående år och prognosen för 2002 uppgår till cirka 700 miljoner kronor.
– Likviditeten är fortsatt god vilket generar ökade ränteintäkter. En försiktighet vad gäller investeringar har också gjort att räntekostnader och avskrivningskostnader är lägre än beräknat. Vi har en fortsatt bra kontroll över våra kostnader vilket innebär att budgetramarna inom de flesta avdelningar och institutioner hålls, säger Anne-Christine Larsson, avdelningschef för personal och ekonomi.
Att överskottet blir högre i bokslutsprognosen jämfört med i delårsrapporten hänger framför allt samman med högre anslagsintäkter under hösten.
Universitetet kommer att använda de ökade ekonomiska resurserna till satsningar inom bland annat arbetsmiljöområdet. En möjlighet till detta finns nu när lärosätet har en bibehållen balans mellan intäkter och kostnader.
Förklaringar till några viktiga termer:
Helårsstudenter: Alla studerande vid universitetet omvandlat till fulltidsstudenter (40 poäng per läsår)
Helårsprestationer: Antalet godkända studiepoäng omvandlat till fulltidsstudent med 40 godkända studiepoäng. (Totalt antal poäng delat med 40).
Takbelopp: Universitetets anslag beror på hur många helårsstudenter och helårsprestationer som utförs vid universitetet. Takbeloppet är den maximala summa som kan erhållas och utgår från det uppdrag som regeringen har gett universitetet.