Borrör och lärarstudenter - en smal kombination?
2009-10-22Lärarstudenter som läser inriktningen Från lokalt till globalt på Karstads universitetet har obligatorisk företagspraktik. Studenterna ska efter en kortare praktik ta med sina elever och genomföra ett studiebesök på ett företag. Erfarenheterna ska sedan användas i undervisningen.
Syftet är att studenterna ska få praktiskt erfarenhet av att använda arbetslivet i undervisningen och att ge företagen möjlighet att hitta former för samarbete. För att inspirera studenterna ordnas därför studieresor ut i näringslivet. I år gick resan till Sunne och Driconeq, världsledande producenter av borrutrustning. Men varför ska lärarstudenter besöka en verkstadsindustri?
- Industrin är en del av vårt samhälle och grunden för hur vi lever. Det är viktigt att lärarstudenter kopplar konkreta exempel från verkligheten till sin undervisning. Barn ser ofta industribyggnader som stora främmande objekt. Det är viktigt att de tidigt lär sig se hur allt hänger ihop, säger Anders Österberg, lärarutbildare vid Karlstads universitet.
Driconeq startades 1995 av före detta anställda till Atlas Copco som riskerade arbetslöshet när verksamheten skulle stänga. Idag är man 60 anställda och säljer borrutrustning över hela världen.
- Marknaden blir mer miljö- och kostnadsmedveten och då är vår utrustning ett bra alternativ, berättade Johan Åhs, säljare på Driconeq, för studenterna som guidades runt och fick se hur produkten tog form från ämne till färdigpackad produkt, redo för export.
Efter turen på Driconeq fick studenterna ta del av föreläsningar från Sunnes näringslivsutvecklare Maria Matson, Mia Liljestrand från Svenskt näringsliv samt Anders Johansson, författare i svensk näringlivshistoria.
Från Svenskt näringliv öser man beröm över Karlstads universitet och Anders Österberg.
- Det är det enda universitet jag har stött på som har detta som ett obligatoriskt moment, säger Mia Liljestrand. Detta är viktigt för oss och vi vill se mer samarbete mellan skola och näringsliv.
Vill du veta mer? Kontakta Anders Österberg, telefon 700 1876.