Bolognaprocessen – ett europeiskt samarbetsprojekt som påverkar utbildningarna
2006-03-30Det arbetas idag febrilt i flertalet av våra europeiska länder för att skapa ett enhetligt utbildningsområde inom Europa. Ett av målen är att göra högre utbildning i Europa internationellt attraktiv. Karlstads universitet deltar i detta arbete.
Eva Åkesson, Bolognapromotor och vice rektor vid Lunds universitet, besökte under förra veckan Karlstads universitet för att berätta om det pågående arbetet. Hon betonade att detta är ett samarbete som ska kvalitetssäkra våra högre utbildningar. Samtidigt förtydligade hon att det inte är fråga om ett EU-projekt utan är ett internationellt samarbete som syftar till att skapa ett enhetligt europeiskt område för högre utbildning till år 2010.
Utbytessamarbete för studenter och personal
De tre övergripande målen för Bolognaprocessen är att främja rörligheten, att utbildningarnas internationalisering och attraktivitet ökar samt att underlätta möjligheten att få arbete både nationellt och internationellt. Arbete pågår också för att undanröja de hinder som finns för fri rörlighet för studenter, lärare, forskare och annan personal vid högskolorna. Vid Karlstads universitet har man länge arbetat aktivt med olika slags utbytesprogram, till exempel Socrates och Nordplus. Det finns även möjligheter till utbyte för administrativ personal inom Compostela-nätverket. Mer om detta finns att läsa under Internationella programkontoret
Internationellt jämförbara examina är ett av målen
För att göra det enklare för studenterna att få en anställning både nationellt och internationellt föreslås en tydligare och internationellt jämförbar examensstruktur. Bland annat vill man införa en indelning av högre utbildning i tre nivåer och en ny tvåårig masterexamen. Dagens magisterexamen blir kvar och högskolepoäng kommer att utformas i överensstämmelse med den europeiska modellen ECTS. Möjligheten att få en sådan examen gynnar svenska studenter som ska studera eller arbeta utomlands och kan komma att attrahera fler utländska studenter till svensk högre utbildning.
Masterexamen får en nära koppling till utbildning på forskarnivå. Doktorsexamen kommer fortsatt att omfatta fyra års heltidsstudier, men det ska kunna ske ett tillgodoräknande av studier inom masterexamen för utbildning på forskarnivå. Regeringens uppfattning är att den totala normalstudietiden för att nå en doktorsexamen bör vara åtta år.
Ett förändringsarbete under lång tid
Bolognaprocessen omfattar idag 45 europeiska länder och arbetet följs med stort intresse i både Latinamerika, Kina och Asien. Eva Åkesson menar att vi måste titta mycket mer på hur vi uppnår målen och hur vi formulerar utvärderingar. Hur vi i Europa, och Karlstad, uppfyller kvalitetsmålen är intressant ur konkurrenshänseende.
- Vi måste kunna känna oss trygga i att utbildningarna håller måttet, säger hon.
Bolognaprocessen är nu i full gång och införandet planeras till år 2010. Men eftersom detta är en pågående och föränderlig process kommer det att påverka våra högre utbildningar under lång tid framöver.
Vill du veta mer:
Bolognaprocess Bergen
Karlstads universitets internationella arbete