Bobåkande gästforskare besöker biologin
2004-05-18Avdelningen för biologi vid Karlstads universitet gästas i dagarna av viltekologen Jeff Larkin från University of Kentucky i USA. En forskare som inte bara är expert på stora däggdjur, utan även tillhör USA-eliten i sporten tvåmansbob.
Dr Jeff Larkins besök vid Karlstads universitet är en fortsättning på de kontakter som avdelningen för biologi har haft med University of Kentucky sedan flera år tillbaka. Han gästar Sverige under två veckors tid och kommer bland annat att föreläsa på universitetets kurs i naturvårdsbiologi samt hålla ett seminarium med titeln "Reintroduced elk in Kentucky: ecological characteristics and threats to long-term viability".
Jeff Larkin är bland annat engagerad i flera stora forskningsprojekt som rör svartbjörnens ekologi, utplantering av kronhjort i östra USA och skyddandet av en rad hotade småfågelarter. Vid sidan av sin forskning tränar han för att kvalificera sig till vinter-OS i Italien 2006. Jeff Larkin är nämligen rankad som nummer tio i USA i idrottsgrenen tvåmansbob.
Under sina veckor i Sverige kommer han att besöka det område på västkusten där Mattias Olsson, doktorand i biologi vid Karlstads universitet, studerar hur faunapassager kan förbättra djurens möjligheter att ta sig över trafikerade vägar. Han kommer också att besöka ett område i Värmland där Gunilla Cassing, också hon doktorand i biologi, tillsammans med Per Widén, docent i biologi, studerar älgars inverkan på vegetationen i skogen. Jeff Larkin ska även följa med universitetets studenter i naturvårdsbiologi på en exkursion.
Det är inte första gången som Jeff Larkin gästar Karlstads universitet. Han var även här i december 1999. Vid ett par tillfällen har också våra egna studenter och forskare besökt University of Kentucky. Dessa resor har bland annat innefattat besök i Smokey Mountains National Park, Archbold Biological Station i centrala Florida, Naples, Everglades och Key West. På varje plats fick studenterna träffa forskare som berättade om amerikansk naturvård i olika miljöer.