Blivande personalchefer från Europa möts i Karlstad
2009-11-19De kommer från Frankrike, Tyskland, Belgien och Holland - och nu möts de på Karlstads universitet för att utbyta erfarenheter. Det är studenter inom personalvetenskap från fem europeiska lärosäten som under tre intensiva dagar träffar svenska studenter, lärare och arbetsgivare.
I dagarna möter ett hundratal studenter, lärare och forskare värmländskt näringsliv och offentlig förvaltning i form av Karlstads kommun, Landstinget samt företagen Manpower och Konsum Värmland. Konferensen heter "HRM in times of global and local change" och genomförs inom ramen för ett internationellt samarbete. Där ingår fem universitet och högskolor från Frankrike, Tyskland, Belgien och Holland.
Nöjda med konferensen
Jonis Jan Kolkman och Dickjan Baatenburg de Jorg är båda studenter från Saxion University i Holland. De läser HR-programmet där och tar sin examen om drygt två år. De kom till Karlstad i söndags och är mycket nöjda med konferensen.
- Väldigt välorganiserat och trevligt, säger Jonis Jan Kolkman. Temat är globalisering och för mig var det en överraskning att det finns rätt så stora skillnader inom personalområdet, HR, inom Europa.
- Sverige har till exempel stora likheter med Frankrike till exempel regler för vem som får gå först vid neddragningar, medan vi i Holland har mer gemensamt med Tyskland i det avseendet, menar Dickjan Baatenburg de Jorg.
Stor nytta av mentorföretag
- Vi har sedan ett antal år tillbaka kopplat så kallade mentorföretag till olika moment i programmet för personal och arbetsliv. Konferensen är den sextonde i ordningen och när budkaveln gick över till Avdelningen för arbetsvetenskap på Karlstads universitet för ett drygt år sedan så kändes det naturligt att vända sig till de företag och förvaltningar vi jobbar med till vardags i både grundutbildning och forskning, säger läraren Ann Bergman.
- Vi har också kopplingar till dem via forskningen, som i fallet med Landstinget vars organisationsförändringar och kvalitetsutvecklingsprogram vi har studerat i tidigare projekt. Så det känns väldigt naturligt att ta kontakt för att tillsammans kunna arbeta fram ett intressant program, säger Patrik Larsson, även han lärare inom arbetsvetenskap.
Konsum Värmland var ett av fyra företag som tog emot studiebesök under konferensen.
- Vi är ju inte primärt ett internationellt företag, men såg ett intressant tillfälle att visa upp oss och Värmland för internationella gäster. Vi har sedan länge ett bra samarbete med programmet Personal- och arbetsliv, och är bland annat faddrar. Det är alltid intressant att följa utvecklingen inom området, och det får vi tillfälle till genom samverkan med universitetet, säger Lars-Eric Agnemyr, personalchef vid Konsum Värmland.
Framtidens arbetskraft
Under tre intensiva novemberdagar arbetar studenterna i workshoppar med olika uppgifter.
- Eftersom det är utbildning och forskning inom området personal- och arbetslivsfrågor som knyter samman nätverket vände vi oss till företagen och bad dem ta fram aktuella frågor och problem som de sitter med i vardagen. Dessa formulerades sedan som praktikfall till studenter på de olika universiteten. Ett genomgående tema, trots den pågående krisen, är frågan hur man ska rekrytera och behålla arbetskraft i Värmland i framtiden, berättar Jeanette Palm, administratör på avdelningen.
Studenterna fick i uppdragen redan i början av hösten och har arbetat med dem på hemmaplan. I Karlstad får de nu jobba med studenter från andra länder ute på företagen. Slutligen presenterar de tänkbara lösningar på sina uppgifter för personal- och ekonomichefer, idag onsdag den 18 november, i Ljungbergssalen (Ägget) på Karlstads universitet.