Bioekonomi och textila fibrer i fokus på Vipps vårmöte
2016-05-10Den 19 april hölls vårmötet för forskarskolan Vipp (värdeskapande i fiberbaserade processer och produkter), ett tillfälle för erfarenhetsutbyte, nätverkande och inspiration.
Företagforskarskolan Vipp har nu varit verksam i fem år och i december är de första två disputationerna planerade. Då ska Christer Gustavsson och Åsa Nyflött få sina doktorshattar för sin forskning om förenklade drivmedelsprocesser respektive förnyelsebara barriärmaterial för livsmedelsförpackningar.
Totalt 19 stycken forskarstuderande (varav de allra flesta är doktorander) ingår i Vipp och de, liksom värdföretagen, är utspridda på olika platser i Sverige. Vårmötet är därför ett viktigt inslag i forskarskolan då doktorander/licentiander, handledare och företagsrepresentanter får möjlighet att träffas. I år hölls vårmötet i Borås och förutom en genomgång av årsrapporten för 2015 innehöll dagen flera intressanta seminarier och studiebesök.
SP:s projekt inom bioekonomi
Värd för mötet var SP (Sveriges tekniska forskningsinstitut) och Roger Nordman, sektionschef för urbana försörjningssystem, var på plats och berättade om olika projekt som de har inom bioekonomi. Han berättade exempelvis om ett projekt där skog blir fiskmat. För varje kilo fisk på bordet går det åt två kilo foder. För att få en mer hållbar fiskodlingsindustri har man sett att skogsråvara, så kallad single cell protein, är ett bra alternativ. Fiskar som matats med foder där fiskmjölet ersatts med protein från skogen växte lika bra eller bättre än fiskar som matats med ett fiskmjölsbaserat referensfoder.
Roger Nordman är mycket positiv till utvecklade samarbeten med Karlstads universitet.
- Vi samverkar gärna med effektivare torkprocesser där jag vet att ni har gedigen kunskap. Det finns även många andra områden där jag ser samarbetspotential.
Christer Gustavsson, doktorand vid Pöyry, presenterade sin forskning om förenklade drivmedelsprocesser och Helena Johansson Cider, doktorand vid Härjeåns Energi AB berättade om sin forskning om effektivare torkprocesser för biopellets.
Textila innovationer
Mötesdeltagarna fick även en rundvandring vid Smart Textiles Showroom vid Textilhögskolan där projektkoordinator Anna Berglund berättade om verksamheten och hur de arbetar med innovationer och olika textilbaserade fibrer. Hon visade bland annat tyger som ändrar färg efter temperatur, mönsterbilder som förändras efter ljud eller ljud och hur jeans och skogsråvara blir nya textilier.
Simon Lundevall - ny licentiand
KK-stiftelsen beviljade i januari att Vipp får utökas med en licentiand och med på vårmötet var också det senaste tillskottet, Simon Lundevall. Simon, som är anställd som kvalitetsansvarig vid Härjeåns Energi AB, kommer att utreda på vilket sätt man kan förbättra produktiviteten i en tork för biobränsle.
- Jag har inte kommit igång med projektet på riktigt än, men jag ser fram emot att kombinera mitt arbete med forskningsstudier. Det ska bli riktigt spännande, säger Simon Lundevall.
Simon blir den andra Vipp-forskaren vid Härjeåns Energi, då Helena Johansson Cider sedan tidigare har sin forskning knuten till företaget.
- Vi är mycket glada för att ytterligare en student får ta del av Vipp, säger Lars Järnström programdirektör för företagsforskarskolan. Nätverket som grundläggs här mellan doktorander, företag och akademi är en mycket bra plattform för en framtid inom industrin.
Lars Järnström var även mycket nöjd efter vårmötet.
- Det har varit en bra dag med intressanta föreläsningar och ett givande besök vid Smart Textile Showroom. Det är roligt att höra hur innovativt de tänker och att de arbetar målinriktat med att materialen och produkterna ska nå ut till konsumenten.





