Bil utan växelspak - nu laddar Clear River Racing inför sommaren
2010-07-12Nu skruvas det på de sista detaljerna inför sommarens racingtävlingar för teamet Clear River Racing från Karlstads universitet. 16 000 timmar har studenterna lagt ner under året på planering, konstruktion och marknadsföring. Förhoppningen är att få den bästa svenska placeringen med den nya bilen på Silverstonebanan i England.
Anna Månsson och Tom Nilsen är några av de 38 eldsjälar som jobbar i projektet Formula Student på Karlstads universitet. Under året har de varit med och format den nya bilen som ska representera universitet på ett flertal tävlingar under sommaren. Den största och viktigaste tävlingen blir i Silverstone, England, 15-18 juli. Förra säsongen placerade sig teamet på 17:e plats av totalt 85 lag, endast fyra poäng efter Chalmers.
- I år ska vi bevisa att Karlstads universitet är bäst, säger Anna Månsson, gruppledare för marknadsföring och ekonomi i projektet. Vi är ett kanonbra gäng som lägger ner hela vår själ. Jag tycker alla är beundransvärda, särskilt de som samtidigt gör sina examensarbeten, säger hon. För vissa är projektet en viktig del av den sociala aktiviteten.
Anna Månsson läser till civilingenjör inom energi- och miljöteknik och Tom Nilsen till maskiningenjör. Hennes uppdrag är att få in sponsorer, att informera ute i gymnasieskolor och på företag. Hon har också hand om teambuilding, webb, teamkläder och marknadsföringsmaterial.
- Temat för året är "is", det löper som en röd tråd genom projektet när det gäller utseende på teamkläder, logga och bil. Vi försöker att få anordna en istävling för Formula Student här i Värmland nästa år och det har blivit ett viktigt uttryck för att sälja in den idén.
Mer kända utomlands
Bådas ögon lyser när de beskriver utmaningarna med projektet och den respons som de fått när de deltagit i tävlingar och mässor både inom och utanför Sverige.
- Som företeelse är begreppet Formula Student mer känt i Europa än i Sverige, säger Tom Nilsen. En av anledningarna är väl att det finns fler lag från länder som är starka på motorsport i Europa. Från Sverige är vi bara fyra universitet som deltar, men jag tror att ett större samarbete mellan våra lärosäten skulle stärka oss alla.
En visst samarbete har man i alla fall även om man inte avslöjar allt för många hemligheter för varandra.
- Under vintern var KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, här och provade sin bils krockzonsmaterial i vår krockzonsrigg. De har ingen egen så de fick använda vår, säger Anna Månsson. Vi har en del kontakt och diskuterar olika lösningar.
Gps-sändare ger koll
Tom Nilsen är gruppledare för hjulupphängning, styrning, gas och broms. Hjulupphängning är ett viktigt område på bilen där man kan göra stora vinster gällande snabbhet, vikt och bilens prestanda. Årets bil har ingen växelspak och ingen koppling. Nu trycker man istället på en knapp och kör.
- De största förändringarna handlar nog om de elektroniska delarna på bilen. I år finns ett loggningssystem, en gps-sändare inbyggd i bilen, som gör att vi kan logga en massa viktig information. Det kan vara saker som bilens kraft, position, hastighet, gas, broms och hur olika chaufförers körning påverkar bilen. Informationen som vi får kan vi sedan dra nytta av när vi utvecklar bilen.
Projektet ger möjligheter
De märker båda att det är lite lättare att få sponsorer till projektet i år. Den värsta konjunktursvackan verkar vara över.
- Vi syns och vi finns på YouTube och Facebook där vi länkar till hemsidans nyheter om projektet. Ju fler som får kännedom om oss desto lättare har vi att nå nya mål. Det roliga är också att en del studenter som är med i projektet har fått jobb efter avslutade studier. Vi ser att det haft betydelse att man skapat ett nätverk, visat upp sig och har erfarenhet av konkret samarbete med företag.
- I år deltog vi också på Värmlands största affärsresa, det var värdefullt för oss. Jag fick till exempel direkt erbjudande om examensjobb, säger Anna Månsson.
Nu laddar teamet inför tävlingen på Silverstone i England 15-18 juli. Karlstads universitet håller tummarna!

