Besöksrekord på Värmlands Museum
2014-01-10Utställningen 1001 Inventions, där Karlstads universitet samarbetat med Värmlands Museum, har hittills lockat 70 000 besökare.
Utställningen har också inneburit ett omfattande samarbete mellan museet och universitetet. Tillsammans med pedagogerna på Värmlands Museum har Karlstads universitet tagit fram material för skolor, bland annat två lärarhandledningar: en för gymnasiet och en för grundskolan.
- Utställningen tar på ett bra sätt fram en ögonblicksbild. Men den beskriver varken vad som hände före, eller efter i historien. Detta är något vi försökt ta fasta på i den lärarhandledning som tagits fram till skolorna, säger Kristian Niemi, universitetsadjunkt i religionsvetenskap.
Inte bara utställning
1001 Inventions har inte bara varit en utställning. Under hösten har universitetet gett en kvällskurs med titeln ”Musik, filosofi och vetenskap - sidor av islam du inte kände till". Kursen, som har hållits på Värmland museum, bestod av sex föreläsningar med inbjudna expertföreläsare. Föreläsningarna har även varit öppna för allmänheten.
Det har dessutom hållits en rad andra föreläsningar och workshoppar på temat.
Karlstads universitets rektor Åsa Bergenheim har också föreläst för museets personal om muslimsk kultur utifrån ett idéhistoriskt perspektiv. Hon har varit en eldsjäl i arbetet och tycker att det är en viktig satsning för universitetet.
- Utställningen ligger helt i linje med universitets uppdrag att öka förståelsen för, och kunskapen om, olika kulturer och deras betydelse. Jag är väldigt glad att utställningen fått så stor uppmärksamhet och att så många valt att besöka den, säger hon. Den stimulerar till nytänkande och vidgade perspektiv, vilket skapar bättre förutsättningar för vår gemensamma framtid.
Intressanta föreläsningar kvar
Invigningen skedde den 30 augusti med pompa och ståt och förrättades av prins Carl Philip tillsammans med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Nu, snart fem månader senare, är det dags för slutspurten. Det finns tre föreläsningar kvar som är öppna för allmänheten:
Mellanöstern - från krutdurk till motorn i världsekonomin?
Onsdag 15 januari klockan 17.30
Nathalie Besèr, projektledare på tankesmedjan Global utmaning, är en flitigt anlitad Mellanösternexpert och driver flera projekt i Mellanöstern och Nordafrika, bland annat kring entreprenörskap hos unga kvinnor. Hon har under många år varit verksam som Mellanösternkorrespondent bland annat för Sveriges Radio och Dagens Nyheter. Hon har också arbetat som ekonomireporter med fokus på internationell ekonomi. Tills
nyligen var hon rådgivare på Utrikespolitiska Institutet.
En dag om nutida islam och Mellanöstern
Torsdag 16 januari klockan 10-19
Värmlands Museum i samarbete med Centrum för Mellanösternstudier, CMES, vid Lunds universitet inbjuder till en dag om nutida islam och Mellanöstern. Tio forskare pratar om islam och muslimer i relation till bland annat utbildning, det mångkulturella samhället och politik. Andra ämnen som kommer att diskuteras under dagen rör islam i det svenska samhället, migration, demokratifrågor och betydelsen av de omvälvande händelserna i Mellanöstern. Några av presentationerna är på engelska och dagen avslutas med ett föredrag om inbördeskrigets Syrien. Samtalen kan sedan fortsätta i Museikaféet som håller öppet till kl 22. Programmet är öppet och man kan välja fritt vilken eller vilka föreläsningar man vill gå på. Ingen föranmälan krävs och seminariet är gratis.
Mer information om föreläsarna och programpunkterna.
Föreläsning och workshop - islamisk konst
Lördag 18 januari klockan 14.00
En föreläsning om den breda islamiska konsten och dess underliggande principer. Det som genomsyrar denna konstform är estetiken och hur vi ser på detaljerna i bokstävernas proportioner. Här får du som besökare även möjligheten att testa de olika nivåerna inom islamisk konst, såsom geometri, arabesken och kalligrafi med hjälp av traditionella material och verktyg. Med kalligrafikonstnär Abdelkarim Mats Cederberg.
I samarrangemang med studieförbundet Ibn Rushd.
Sista chansen se utställningen
Har du inte hunnit se utställningen än? Passa gärna på innan den stänger söndagen den 19 januari. Sista dagen utlovas en lite extra festlig inramning.
Mer information om utställningen.

