Bättre e-tjänster i offentlig verksamhet
2004-04-15Hur kan vi på bästa sätt utveckla effektiva och användarvänliga e-tjänster inom offentlig verksamhet? Denna fråga står i fokus för ett seminarium på Universitetsforum onsdagen den 28 april. Alla intresserade hälsas välkomna.
Enligt beräkningar kommer den offentliga sektorn att satsa närmare 24 miljarder kronor på IT-investeringar under 2004. Dessa satsningar förväntas bidra till att den offentliga sektorns totala kostnader kommer att minska med mellan 60 och 120 miljarder kronor. Att satsa på IT ger med andra ord stora tillväxtmöjligheter samtidigt som man förbättrar servicen och demokratin gentemot samhällsmedborgarna.
Under hösten 2003 har flera studier genomförts vid Karlstads universitet i syfte att tydliggöra hinder för innovationer och tillväxt inom offentlig verksamhet vad gäller e-tjänster. I studierna framgår att medborgare och användare i större utsträckning än idag måste sättas i centrum för utvecklingen av e-tjänster. En dialog mellan medborgaren och de som skapar e-tjänsterna måste komma till stånd.
- Problemet ligger inte i utvecklingen av bra e-tjänster åt okunniga medborgare, utan snarare att det erbjuds för dåliga e-tjänster åt vana internetanvändare, säger Odd Fredriksson, verksam på Avdelningen för informatik vid Karlstads universitet.
Tillsammans med Bo Enquist på Centrum för tjänsteforskning har han skrivit rapporten "Användarperspektiv på e-tjänster i offentlig verksamhet", som tar upp just denna problematik. Rapporten kommer att presenteras i samband med seminariet "E-tjänster i offentlig verksamhet - Innovationer som skapar tillväxt ur användarens perspektiv".
Bland övriga medverkande finns representanter från Vinnova, Karlstads kommun, Statskontoret, Handelskammaren Värmland samt flera forskare och studenter vid Karlstads universitet.
Datum: onsdagen den 28 april 2004
Tid: 12.00-17.00 inklusive lunch
Plats: Universitetsforum, Stora torget i Karlstad
Bakom seminariet står Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet i samarbete med Vinnova och Forskningsstiftelsen marknadstekniskt centrum. Seminariet är kostnadsfritt. Sista anmälningsdag är torsdagen den 22 april.
Mer mer information och anmälan: www.ctf.kau.se/senaste.shtml