Bättre doktorandvillkor här
2008-06-03Att vara forskarstuderande kan vara väldigt utsatt; du har en handledare och är beroende av hans eller hennes tid och engagemang. Högskoleverket ser att många av landets doktorander har det besvärligt.
På Karlstads universitet finns en aktiv doktorandsektion som tar tillvara forskarstudenternas intressen. Och Karlstads universitet brukar nämnas som det goda exemplet.
Situationen för de kvinnliga doktoranderna på landets lärosäten har inte blivit bättre sedan den förra undersökningen gjordes 2003, skriver Högskoleverket i sin nya rapport Doktorandspegeln.
Kvinnorna utsatta
Enligt rapporten upplever 25 procent av de kvinnliga doktoranderna att de blivit negativt särbehandlade på grund av sitt kön, medan motsvarande siffra för män är sex procent.
Nio procent av de kvinnliga doktoranderna i landet uppger att de känt sig sexuellt trakasserade och detsamma gäller två procent av männen.
Nina Kilbrink är ordförande för doktorandsektionen vid Karlstads universitet.
- Det är en oroväckande bild som beskrivs i HSV:s rapport. Jag hoppas att det inte är så, och jag tror inte heller att det är så, vid Karlstads universitet. Tvärtom - Karlstad lyfts ofta upp som ett gott exempel. Vi jobbar mycket med kvalitetsfrågor. På Karlstads universitet finns doktoranderna med i nästan alla beslutande organ. Vi har inflytande på besluten.
Läget under luppen
I höst kommer doktorandsektionen att göra en kartläggning över hur doktorandernas arbetsmiljö och villkor ser ut.
- Vi vet att det ser lite olika ut på olika ämnen. Och det kanske inte kan bli helt lika, men det ska vara rättvist, säger Nina Kilbrink.
Doktorandsektionen föreslår att handledarna ska jobba i grupp med doktoranderna, istället för ensamarbete. Det skulle minska problemet med utsatthet.
Förutom handledarfunktionen är det karriären efter disputationen som engagerar. Många doktorander oroar sig över hur de ska få jobb när de är klara.
- Vårt förslag är ett obligatoriskt inslag med karriärvägledning. Det är viktigt att få information om arbetsmarknad och vilka krav man ska uppfylla, till exempel för att få en lektorstjänst, redan tidigt under doktorandutbildningen, säger Gudrun Wicander, doktorandombud på Karlstads universitet.
Svårt för småbarnsföräldrar
Hon har även varit ordförande i doktorandsektionen tidigare och arbetat länge med frågorna.
- Jag möter främst kvinnliga doktorander som kommer med sina bekymmer. Men det handlar inte om någon form av sexuella trakasserier. Däremot upplever många kvinnor med barn att de inte får tid för familjelivet. Det kan vara en handledare som säger "dygnet har 24 timmar" och som inte kan förstå varför man inte kan ta ett möte klockan fem på eftermiddagen eller inte förstår att man måste hämta barn på dagis.
På Estetisk filosofisk fakultet arbetar professor Solveig Hägglund med forskarutbildningsfrågor i fakultetsnämnden.
-Jag kan ju bara tala för vår fakultet och våra ämnen, men jag tycker att vi har en god organisation för att handledningen ska fungera och arbetar aktivt med frågan. Vi har till exempel introducerat handledningsseminarier där doktorander från flera forskarutbildningsämnen möts.
Fokus på viktiga frågor
Solveig Hägglund tycker att det är viktigt att doktoranderna har en god arbetssituation och att innehållet i utbildningen diskuteras kontinuerligt.
-Det som HSV tar upp är viktiga kvalitetsfrågor som berör både innehåll och miljö.Vi är medvetna om detta och arbetar för att aktivt uppmärksamma problem som har med jämställdhet och rättsäkerhet att göra.
-Jag tror att Karlstad har en bra miljö för forskarstudenterna, men det här är frågor som man aldrig blir färdig med, säger Solveig Hägglund.