Barnombudsmannen på besök
2009-09-17Barnombudsmannen, BO, Fredrik Malmberg besökte Värmland och Karlstads universitet på onsdagen. På universitetet fick han veta mer om Barnens universitet och forskning som ska ge polisen bättre vapen mot barnporr på nätet.
Tillsammans med ett tiotal personer från Länsstyrelsen i Värmland mötte BO forskaren Johan Garcia samt Jan Håkansson och Annicka Tigér som båda bland annat arbetar med det framgångsrika Barnens universitet. Från länsstyrelsen kom personer som arbetar med sociala frågor, barn och jämställdhet.
Viktig kamp mot barnporr
- Det är kul att få komma hit till Karlstads universitet. Jag fick inbjudan till Karlstad av landshövding Eva Eriksson och jag tackade ja direkt, bara jag också fick träffa barn och unga när jag kom hit. Och det har jag gjort nu på förmiddagen när jag besökte ett hem för vård och boende, säger Fredrik Malmberg.
Han var tidigare chef inom Rädda Barnen och engagerade sig i arbetet mot barnpornografi. Organisationen öppnade upp en tipslinje dit man kunde vända sig för att rapportera misstänkta barnporrbrott på internet.
- Vi drev på polisens arbete med att försöka upptäcka barn som drabbats. Men egentligen tycker jag inte att det ska ligga på ideella föreningar att göra det här arbetet, utan polisen borde få mer resurser för att klara av det.
Johan Garcia är forskare inom datavetenskap och håller på att ta fram något som kan hjälpa polisen i just det här arbetet. Det kan tyckas långt mellan algoritmer och barnporrbilder, men tekniken hjälper till att spåra upp bildfiler på datorer, sållar i bildmaterialet och känner igen bilder med misstänkta motiv.
- Vid beslag av barnporr finns det ofta mycket stora mängder bilder i datorerna. Vanligast är mellan 10 000 och 300 000 bilder. Det största kända beslaget hittills är på över en miljon bilder. Då förstår man att det krävs väldigt mycket tid att gå igenom materialet. Med hjälp av vårt system, som kallas FIVES, sållas de misstänkta bilderna fram och underlättar polisens arbete, berättar Johan Garcia.
Forskarna samarbetar med en rad polismyndigheter runt om i världen för att få till ett system som verkligen fungerar i polisarbetet.
Fler väljer natur och teknik
Som för att verkligen illustrera spännvidden på verksamheten vid Karlstads universitet berättade Jan Håkansson och handläggaren Annicka Tigér om Barnens universitet. Jan Håkansson är administrativ chef för Fakulteten för teknik- och naturvetenskap och dessutom projektledare för Teknikerjakten. Teknikerjakten består av en rad verksamheter som alla syftar till att öka barns och ungas intresse för naturvetenskap och teknik. Barnens universitet är en av alla dessa aktiviteter.
- Vi har verkligen lyckats. Teknikerjakten har pågått sedan 2004 och nu ser vi att fler och fler elever väljer de tekniska och naturvetenskapliga programmen på gymnasiet. Och medan man på andra håll i landet pratar om att det är svårt att få studenter till de tekniska utbildningarna har vi ökat flera år i rad. I år ökade vi med 60 procent till ingenjörsprogrammen, berättar Jan Håkansson nöjt.
Stort intresse för Barnens universitet
Barnens universitet började förra året, och blev en omedelbar succé.
- Vi väntade oss kanske 40, 50 barn och deras föräldrar. Det kom 350! Vi fick köra föreläsningen i två omgångar.
Men hur får man professorer att prata om krångliga ämnen som till exempel biovetenskap så barn förstår och tycker det är roligt? undrar BO Fredrik Malmberg.
- Våra professorer gör det jättebra! Det är underbart att se. De flesta har barn själva och är inte så främmande för hur man pratar med barn, säger Annicka Tigér.
Hon vet att barn i närområdet redan längtar efter nästa omgång av Barnens universitet som börjar nu i oktober.
- Det blir lite mellan teater och föreläsning. Vi hjälper varandra med tips om vad som fungerar, berättar Jan Håkansson.
Mer samverkan
Ingrid Tilly, avdelningschef Människa och miljö på länsstyrelsen, var glad att mötet på universitetet blivit av.
- Vi vill gärna ha ett närmare samarbete mellan Karlstads universitet och länsstyrelsen.