Barnens universitet utforskade musik
2010-10-12Stämningen i Aula Magna var förväntansfull när höstens första avsnitt av Barnens universitet startade. Först ut var Leif Nahnfeldt, tonsättare och musikpedagog, som tillsammans med Claes Thorén, medieforskare, och Fredrik Gunnarsson, ljudinnovatör, beskrev hur ljudvågor blir musik som kan skapa glädjekänslor eller mystik.
300 barn tog plats i Aula Magna och stämningen var hög när Leif Nahnfeldt intog scenen för att berätta om hur spännande det är att forska om musik. Intresset har funnits i hans familj i flera generationer och applåderna lät inte vänta på sig när han spelade en truddelutt på den fiol som hans farfar byggde.
- Ljud rör sig långt och kort, högt och lågt, som ringar på vattnet det svänger och vibrerar. I hela universum finns klanger. Forskarna har hittat supersträngar, små, små strängar som hela tiden rör sig. Supersträngarna svänger tillsammans när vi till exempel sjunger i en kör.
Från Hammarö kommun hade alla elever i fjärdeklass på skolorna Hammarlunden, Götetorp, Mörmon, Lillängen och Hallersrud kommit. Eleven Ludvig fick hjälpa Leif Nahnfeldt att dirigera publiken som i kör sjöng världens mest kända melodi, "retstickemelodin".
- Jag har varit här flera gånger, sa Linnéa från Karlstad. Det är kul när Barnens universitet börjar och man får träffa forskare som visar olika saker.
Musik som bildförstärkare
Barnen fick tipsa om hur man kan känna sig i kroppen när man är glad, ledsen, arg eller pirrig och Leif Nahnfeldt beskrev hur det kan låta när man illustrerar känslor med musik. Att skapa stämning i en film med olika typer av ljudeffekter och musik berättade Claes Thorén om som själv forskar inom media och musik. Han visade barnen hur det man hör, påverkar vad vi väljer att se, det vill säga hur vi väljer att tolka en bild.
Fredrik Gunnarsson, ljudinnovatör från Embracing Sound, visade hemligheten med stereo- och surroundljudet, ljud som omfamnar mottagaren och uppfattas som att det kommer från olika håll i rummet fast det kommer från en enda högtalare. Han jobbar med att utveckla tekniken bakom ljud och musik för film.
Nästa måndag den 18 oktober är det professor Anna Brunströms tur att berätta om hur datorer tänker och hur de påverkar vår vardag.