Barnens universitet lockade över 200
2008-10-07Brist på intresse för naturvetenskap och teknik? Nej, inte om man ska döma av mängden barn som kom på Barnens universitet igår, måndag. Claes Uggla, professor i fysik, pratade om Stjärnor, planeter och kometer och lockade mer än 200 barn till nya huset Vänern. Och under ett par timmar var Karlstads universitet verkligen barnens universitet.
Barnens universitet blev över förväntan populärt. De 100 första besökarna fick biljetter till Ljungbergsalen, men snabbt stod det klart att många fler ville komma in.Projektledare Jan Håkansson beslutade att det fick bli en repris. Efter första omgången fylldes "ägget" igen med precis lika nyfikna barn som första omgången.
Rymden lockade
Vad är norrsken och hur kan det bli så många färger? Finns verkligen svarta hål och är de farliga? Hur många stjärnor finns det på himlen? Rymden är ett spännande område och frågorna var många. Claes Ugglas visade bilder på vår egen sol och zoomade bilder på jorden så att vi alla förflyttades långt ut i rymden....
- Kul! Jag har inte sett bilder av jorden på det sättet förut, det var coolt när han zoomade rymdbilderna, tyckte Amanda, 10 år. Hon hade kommit till universitetet från Ulvsby tillsammans med kompisarna Saga och Johanna.
- Ja, det var kul och vi har haft rymden som tema. Jag har aldrig sett norrsken, men mamma har sett det, berättade Saga.
- Jag visste inte att det är solen som skickar ut norrskenet till jorden. Och det var häftigt att se bilder på olika galaxer, tyckte Johanna.
Först i Sverige
Karlstads universitet är först i Sverige med att erbjuda Barnens universitet. Syftet är att visa att det är roligt och intressant med forskning och hur dialogen med barn kan påverka forskningen.
Under sex måndagar i höst är barn mellan 8 och 12 år välkomna att möta forskare och höra dem berätta om sin forskning inom ett speciellt ämne.
- Vi håller till i den svävande multimediastudio i nya huset Vänern. Föräldrarna får följa barnens möte med forskaren på en storbildsskärm utanför Ljungbergsalen, "ägget", och kan passa på att ta en fika, berättar Jan Håkanson, projektledare. För de övriga tillfällena i höst har vi också bokat större lokaler om det skulle bli för trångt i Ljungbergsalen. Nu kom det många fler barn än vi kunde föreställa oss och aulan var redan upptagen. Men vi hoppas att det blev bra ändå, när vi körde en extra omgång.
Barnens universitet är ett gratisarrangemang och det behövs ingen föranmälan. Projektet ingår i Teknikerjakten med stöd från Ljungbergsfonden och syftet är att öka intresset för teknik- och naturvetenskap. Idén till Barnens universitet kommer från Kinder universität i Hamburg som har drivit konceptet sedan 2003.