Barnens universitet fortsätter intressera
2008-10-14Intresset för Barnens universitet är stort. Under måndagen tog professor Eewa Nånberg tillsammans med 150 vetgiriga barn reda på vart medicinerna tar vägen i kroppen.
Strax efter klockan 15 kommer de första barnen in genom dörren till Karlstads universitet och går raskt fram till fikabordet.
- Jag var här förra veckan så jag vet hur det går till, säger Suzan Sekhtyan, 9 år, och mumsar på en bulle. Jag och mina kompisar har åkt från Kristinehamn. Vi var först förra veckan också, för att få bra platser.
Veckans avsnitt av Barnens universitet har temat "Hur fungerar mediciner och hur hittar de rätt i vår kropp?". Den här gången har man flyttat själva föreläsningen till Aula Magna för att barn och föräldrar bättre ska få plats. Ämnet har lockat cirka 150 barn och 100 föräldrar som förväntansfullt bänkat sig i lokalen. Barnen flockas kring Eewa Nånberg runt scenen och föräldrarna håller till på balkongen.
- Vi vill lära oss mer. Det är intressant och spännande med kroppen och mediciner säger systrarna Vilma och Tilda Nyström, 8 och 9 år.
Kloka frågor
Eewa Nånberg förklarar hur kroppen fungerar och vad som händer när vi får medicin. Hon berättar, visar och ställer frågor till barnen och får omedelbart nyfikna frågor tillbaka. Blir man alltid frisk av medicin? Hur många sjukdomar finns det som inte går att bota med medicin? Vilken är den viktigaste kroppsdelen? Ja, frågorna var många och kloka.
Ida Salomonsson, 9 år, fick hjälpa Eewa att visa vad som händer med ett medicinpiller som man sväljer. Med hjälp av en docka som visar kroppens inre organ, följde barnen med spänning pillrets väg från matstrupen genom tarmarna ut i blodet för att sedan tas upp i hela kroppen. Alla fick lära sig att kroppen består av 50 billioner celler som reagerar på medicin.
- Nu ska vi titta på hur stor en bakterie är, säger Eewa Nånberg.
Alla får ta ett hårstrå från sig själv och hålla upp framför sig. På bildskärmen visar Eewa en förstorad bild där man ser att det på ett enda hårstrå får plats 50 bakterier på tvären.
Samtal om viktiga saker
- Det är roligt att möta barn. De är spontana och vetgiriga. Jag har förberett mig noga inför den här dagen, men man vet aldrig vart det tar vägen i slutänden. Vi märker att barn behöver prata om sånt som diskuteras i samhället. Sånt som vi vuxna pratar om, till exempel mediciner och sjukdomar, säger Eewa.
Föräldrarna får också en uppgift under föreläsningen. Eewa passar på att fråga föräldrarna om de skulle vara intresserade av att delta i en populärvetenskaplig föreläsningsserie i biomedicinsk vetenskap, på kvällstid. På en enkät med förslag, kan de fylla i vilka ämnen som de i så fall helst skulle vilja veta mer om.
- Det finns ett stort intresse för den här typen av frågor som vi tar upp idag här på Barnens universitet. Jag har redan fått förfrågan från fem skolor i Stockholm om att hålla den här typen av föreläsning, säger Eewa Nånberg.
Nästa vecka får barnen möta Per-Arne Viebke, lektor i biologi, som ska utforska fästingar, löss och laxar.