Barnen har fått upptäcka magin med forskning
2023-12-01Barnens universitet öppnade sina dörrar för unga som var nyfikna på forskare och forskning även den här hösten.
Först ut var en föreläsning där besökarna fick uppleva "Planera din mat innan och efter träning" med Petra Lundström, lektor i folkhälsovetenskap. Föreläsningen gav praktiska tips om energiintaget före och efter träning och satte fokus på vikten av hälsosam mat.
- När det gäller kost och träning omges vi av väldigt många teorier och tips som kanske inte alltid är vetenskapligt förankrade, säger Anna Smedja Bäcklund, projektledare för Barnens universitet. Många barn börjar idrotta i unga år och det är viktigt att de får i sig rätt näringsämnen både före och efter träning, så att kroppen får rätt förutsättningar. Vi lever i ett samhälle där det dels finns ideal som säger att vi ska se ut på ett visst vis, men vardagen är också ofta så pressad att vi kanske inte ser till att barnen hunnit ladda med exempelvis kolhydrater innan träning. Många gånger likställs kolhydrater med socker, så det är viktigt att reda ut begreppen när det gäller kost och näring,
Andra sessionen, tog barnen med på en resa genom "Spännande experiment och magiska reaktioner" inom kemi. Gunilla Carlsson Kvarnlöf, lektor i kemi, visade på färgstarka och spektakulära experiment, där magin i kemi blev levande, tillsammans med sina medhjälpare; Niklas Kvarnlöf, Wilma Carlsson och Casper Carlsson
Den tredje sessionen fick barnen följa med på en digital resa jorden runt. Elisabeth Hall, Svante Karlsson, Hans Olof Gottfridsson, Patrik Magnusson och Nina Christenson utforskade hur platser formas och förändras av naturens krafter och mänsklig påverkan.
- Den här sessionen var en favorit i repris som varit mycket uppskattat tidigare, och av stämningen i publiken var det uppskattat även i år, säger Anna Smedja Bäcklund. Barnen fick varsitt boardingcard och möttes av både kapten och flygvärdinna på scenen. Sedan följde en resa med hjälp av Google Earth med några landningar på intressanta platser innan återresan tillbaka till Karlstads universitet.
Under den fjärde sessionen fick barnen utforska papperets värld och lära sig konsten att skapa pappersflygplan. Carl-Anton Karlsson, laboratorieingenjör i kemiteknik, och Ulf Germgård, professor emeritus i kemiteknik, delade med sig av spännande insikter.
Vid det femte tillfället fick barnen uppleva lekfulla fysikexperiment med en värmekamera. Jesper Haglund, docent i fysikdidaktik, tog dem med på en resa där de fick se världen genom värmestrålning och utforska fysiken.
Den sista sessionen tog upp tankar och åsikter om artificiell intelligens, AI. Susanne Walan, docent i naturvetenskapernas didaktik, delade insikter från sitt pågående forskningsprojekt och gav barnen en möjlighet att tänka över vad de tror om AI och dess påverkan. Det började med att besökarna fick träffa en humanoid robot. Var det en riktig människa eller en avancerad maskin? Utvecklingen går i rasande takt, och gränsen mellan människa och maskin suddas ut. Det blev en fascinerande inblick i den teknologiska framstegen som formar vår framtid.
- Dessutom presenterades rykande färsk forskning om vad barn tycker och tänker om AI, säger Susanne Walan. Det gav en inblick i hur de unga generationerna ser på den snabbt utvecklande teknologin och dess påverkan på deras vardag.