Barn som bevittnat våld i hemmet
2011-10-24Den 25 oktober arrangerar Länsstyrelsen Värmland och FoU Välfärd Värmland, vid Karlstads universitet, konferensen Stöd till barn som bevittnat våld mot mamma. Konferensen är en direkt följd av den utvärdering som blev färdig sommaren 2011, som slog fast att om samhället inte skyddar dessa utsatta barn så riskerar barnen att själva utsättas för våld samt att utveckla psykisk ohälsa.
Utvärderingen som kom under sommaren 2011 var ett uppdrag från regeringen. Man skulle utvärdera effekten av de stödinsatser som riktats till barn som bevittnat våld i hemmet. Och uppdraget var en del av den nationella handlingsplanen för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.
Utvärderingen visade hur viktigt det är att skydda dessa barn från att utsättas för mer våld och oro. Att ha bevittnat våld jämställs idag med psykisk misshandel och barnen har i betydligt högre utsträckning än andra barn olika symtom på psykisk ohälsa. Två svenska studier visar att en majoritet av de barn som bevittnat våld mot sin mamma också själva utsatts för våld av samma man som utsatte mamman för våld. Vem skyddar dem, om föräldrarna inte gör det? Vad finns det för hjälp att få? Vad görs i Värmland idag?
Konferens om hur vi hjälper och skyddar barnen
En av föreläsarna och en av författarna till utvärderingen är Kjerstin Almqvist som under många år har arbetat med traumatiserade barn. Hon är numera adjungerad professor i psykologi vid Karlstads universitet och chef för psykiatrins FoU-enhet vid Landstinget i Värmland.
År 2011 prioriterade Länsstyrelsen att ge utvecklingsmedel till stödverksamheter som riktar sig direkt till barn som bevittnat våld, verksamheter som generellt stödjer barn som bevittnat våld och de som utvecklar metoder för barn som bevittnat våld.
Tid: Tisdagen den 25 oktober 2011, 09.00-15.30
Plats: Karlstads universitet lokal 9C 203
FoU Välfärd Värmland arbetar med kunskapsbaserad utveckling av socialtjänstens verksamheter.
Läs mer om FoU Välfärd Värmland här

