Bananchips för minskat matsvinn
2020-03-05Forskarna Roger Renström och Lena Brunzell startade i början av förra året ett projekt på Karlstad universitet för att testa hur man kan torka bananer för att förlänga fruktens livslängd och därmed bidra till att minska matsvinnet. I samarbete med Coop Värmlands hållbarhetsinspiratör Mia ”Kock-Mia” Magnusson har man nu tagit fram ett bananchips som kommer att testlanseras på marknaden.
- Bananer är egentligen som bäst när de börjar att bli bruna, säger Roger Renström, docent i miljö- och energisystem. Men vi konsumenter ratar brunspräckliga bananer vilket innebär att både handeln och vi kunder slänger alldeles för mycket och det gör bananen till den mest miljöovänliga frukten.
Ny produkt
Forskare på Karlstad universitet har tagit fram en modell för hur både handeln och konsumenten kan skiva och torka bruna bananer som annars slängs för att skapa ett välsmakande bananchips som består av 100 procent torkade bananer.
- Andra bananchips som säljs i handeln idag är inte torkade utan de är friterade i olja och de tillverkas av matbananer som är en helt annan banansort, säger Lena Brunzell, universitetslektor i miljö- och energisystem.
Testförsäljning i två butiker
I samarbete med forskarna från Karlstad universitet provade sedan Mia ”Kock-Mia” Magnusson på Coop Värmland, fram ett sätt hur butiken kan torka, paketera och saluföra bananchipsen direkt till konsumenten. Inledningsvis kommer bananchipsen att erbjudas i begränsad omfattning på Stora Coop Hammarö och på Stora Coop Palmviken i Arvika.
- Jag brinner för att ge våra kunder tips och råd hur vi gemensamt kan minska matsvinnet, säger Mia Magnusson, hållbarhetsinspiratör på Coop. Samarbetet med Roger och Lena har därför varit jätteroligt och genom att sälja chipsen i butiken hoppas vi också att inspirera våra kunder att själv torka bananer som blivit över.
Populär och nyttig frukt
Bananer är den populäraste frukten i Sverige och i genomsnitt äter varje svensk årligen 17 kilo banan. Kunderna köper helst gröngula till gula bananer, så snart mörka prickar syns på skalet ratas produkten av de flesta trots att bananer på grund av sitt skyddande skal är ätbara långt därefter. Inom kategorin frukt är bananen den enskilda produkt som står för det största svinnet, cirka 2 ton per år för en större butik.
Vikten reduceras vid torkning till cirka 15 procent av den ursprungliga bananens, vilket innebär att en barnfamilj lätt kan få med sig motsvarande ett par kilo banan på utflykten. Den mogna bananen som används vid torkning är också nyttig, den innehåller exempelvis upp till åtta gånger mer nyttiga antioxidanter än gröna bananer.
- Vi planerar att tillsammans med Coop söka externa medel för att skala upp verksamheten, säger Roger Renström. Samverkan med Coop Värmland är central och en drivkraft för oss som forskare att arbeta vidare med butikstorkning som koncept. Vi vill tillsammans med någon torktillverkare även ta fram en prototyp och styrparametrar för hur en torkprocess ska se ut för att vara snabb och energieffektiv och ge en jämn och bra kvalitet.
Släng inte dina gamla bananer
Har du bruna bananer i kylskåpet eller skafferiet kan du fixa bananchipsen själv; skiva bananerna i ca 5 mm tjocka skivor, till det är en äggskärare lämplig. Torka sedan i en vanlig ugn, ca 60 - 70 grader i cirka 14 timmar.



