Avliva myten om datanörden
2009-05-20ICT-företagen behöver även tjejer - och de har lika stora möjligheter som killar att göra karriär i branschen. Det var budskapet när Jämväxtprojektet och Compare höll en workshop om jämställdhet i ICT-branschen i förra veckan.
Projektet Jämväxt vid Karlstads universitet belyser samspelet mellan utbildningssystem och arbetsliv samt den högre utbildningens betydelse för jämställdhet och hållbar tillväxt. Genom workshoppar med de värmländska kompetenscentren vill projektet skapa dialog mellan universitet och näringsliv, för att tillsammans bidra till jämställd tillväxt. Den senaste workshopen hölls tillsammans med Compare i förra veckan.
- Krisen som hela världen befinner sig i innebär inte bara problem utan också möjligheter. Antalet sökande till högre utbildning har ökat markant och det kan bidra till en mer jämställd tillväxt i vår region, menade Cristina Grenholm, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap och projektledare för Jämväxt.
Skriande kompetensbehov
Ulf Lidberg, Compare, beskrev dagsläget för regionens 100 ICT-företag, som tillsammans har närmare 2 500 anställda.
- Trots konjunkturläget går det ganska bra, eftersom IT och telekom inte är någon krisbransch. Det stora problemet är istället företagens skriande kompetensbehov på både kort och lång sikt. ICT är en kunskapsintensiv bransch som kräver utbildning -därför är det viktigt att få fler tjejer att välja tekniska utbildningar, sa Ulf Lidberg.
Maria Hollander, avdelningschef på Tieto, och Maria Thörn, Service Quality Manager på Telia Sonera Skanova, var eniga om att jämställdhet egentligen inte är ett problem i ICT-företag:
Rätt kompetens avgör
- Idag är det rätt kompetens och de personliga egenskaperna som avgör om du blir chef eller gör annan karriär - inte om du är kille eller tjej, förklarade Maria Thörn. Problemet är att tjejer inte väljer tekniska utbildningar så att de får den kompetens vi behöver.
Annika Vänje från Högskoleverket presenterade en handlingsplan för att främja jämställdheten inom ICT-branschen, med fokus på näringsliv och akademi. Den har tagits fram på uppdrag av näringsdepartementet.
- Branschen har stora rekryteringsproblem och de nuvarande utbildningarna räcker inte för att möta de framtida behoven. Att så få tjejer väljer ICT-utbildningar är illavarslande av flera skäl, bland annat sysselsättning och ekonomisk tillväxt, sa Annika Vänje.
För att få fler tjejer till ICT-utbildningarna krävs, enligt föreläsarna, att fyra myter avlivas:
- ICT är inte bara för datanördar.
- Kvinnor kan göra karriär inom branschen
- Branschen sprack inte med IT-bubblan, den har mognat och sysselsätter fler personer än tidigare
- Kvinnor har kompetens och erfarenheter som är viktiga för att utveckla och förenkla ICT-systemen.
Övriga medverkande vid workshopen var Lena Gonäs, professor i arbetsvetenskap, Line Holth, doktorand i arbetsvetenskap samt Anna Brunström, professor i datavetenskap.