Australienska förskollärarstudenter på VFU – för tredje året i rad
2025-04-25Under vårterminen har Fredricelunds och Tallåsens förskola i Karlstad fått internationellt besök för tredje året i rad. Fem förskollärarstudenter från Victoria University i Melbourne, Australien, har genomfört 15 dagars verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på förskolorna som en del av sin utbytestermin i förskollärarprogrammet vid Karlstads universitet.
Under sin vistelse har studenterna fått en inblick i svensk förskolepedagogik och upplevt tydliga skillnader jämfört med hemlandet, inte minst vad gäller pedagogisk miljö och kultur. Här upplever de bland annat att miljön är lugnare och att lokalerna i högre grad är utformade utifrån barnens behov.
– Jag upplever att det är mycket lättare att upptäcka om ett barn har behov av extra stöd här, säger Rosie Denton. Barnen här är ofta indelade i mindre grupper i olika rum, till skillnad från i Australien där allt och alla ofta är samlade i ett stort rum. Det kan lätt bli både stökigt och överstimulerande. Jag har också lagt märke till en sorts svensk minimalism med färre leksaker, vilket i sin tur uppmuntrar barnen att samarbeta, kommunicera och använda sin fantasi mer. Det är någonting jag verkligen vill ta med mig hem.
Kommunikation bortom språket
Trots språkbarriärer har kommunikationen med barnen fungerat över förväntan.
– Barnen förstår ofta vad vi menar genom kroppsspråk, tonfall och gester, säger Bridget Turner. Vi pratar engelska och de svarar på svenska, men ändå uppstår en slags ömsesidig förståelse, vilket är helt fantastiskt.
Studenterna är särskilt fascinerade av det omfattande användandet av bildstöd som används, både inomhus och utomhus, för att stödja barnens språkutveckling och självständighet.
– Att inte kunna språket här har gett mig en djupare förståelse för hur det känns för barn som inte kan göra sig förstådda, säger Rachel Yeo Rui Min. Det har gjort mig mer medveten om vikten av att skapa inkluderande miljöer genom exempelvis visuella hjälpmedel och kroppsspråk.
Kreativa aktiviteter och kulturutbyte
Under sin VFU har studenterna observerat verksamheten men också planerat och genomfört egna pedagogiska aktiviteter. Megan Bosnar använde barndomsspelet Twister för att lära ut färger och engelska ord, och introducerade den australiska leken Crocodile, crocodile, som snabbt blev en favorit bland barnen. Rachel Yeo Rui Min och Helena Rose Xuereb höll i en aktivitet baserad på boken The Very Hungry Caterpillar, som avslutades med en teaterföreställning i skogen komplett med kostymer och rekvisita.
– Det har varit fantastiskt att få dela med oss av vår kultur och samtidigt inspireras av barnens nyfikenhet, säger Rachel. Nu när våren är här har barnen varit väldigt intresserade av insekter, vilket vi har försökt väva in i våra undervisningsmoment.
När det gäller kulturella skillnader reflekterar Helena Rose Xuereb särskilt över hur annorlunda måltidssituationen ser ut i Sverige jämfört med Australien.
– I Australien har barnen med sig egna matlådor och sitter ofta utspridda vid små bord, ibland medan andra fortfarande leker runt omkring. Det blir både stökigt och högljutt. Här sitter alla samlade vid bordet, delar och skickar runt maten och får en gemensam stund där även pedagogerna deltar. Det skapar både lugn och gemenskap.
En berikande upplevelse
Även personalen på förskolorna upplever utbytet som mycket givande.
– Det är berikande att få in nya perspektiv och bli utmanad i sina tankemönster. Att behöva förklara varför vi gör som vi gör leder till en ökad reflektion för oss förskollärare, säger Gabriella Lundqvist, förskollärare på Fredricelunds förskola.
– Det är också roligt att de australienska studenterna lyfter fram just sådant som vi lagt ner mycket arbete på under flera år, som styrkor i den svenska förskolan. Till exempel hur vi delar in barnen i mindre grupper och vårt omfattande arbete med bildstöd, säger Sarah Danielsson, förskollärare på Tallåsens förskola.
– Barnen tycker att det är så spännande att studenterna är här, berättar Alva Berglund, förskollärare på Fredricelunds förskola. De blir så stolta när de kan prata engelska och frågar ofta hur olika ord översätts så att de kan kommunicera mer med studenterna.
Sara Lindh, rektor för de båda förskolorna, ser också stora vinster med det internationella samarbetet.
– Vi får visa vårt svenska arbetssätt och samtidigt ta del av nya tankar från ett helt annat utbildningssystem. Handledarna har gjort ett fantastiskt jobb och jag är en väldigt stolt rektor. Jag vill verkligen uppmuntra andra förskolor att ta chansen om möjligheten till ett utbyte dyker upp.
Ett värdefullt samarbete inom Erasmus+
Utbytet mellan Karlstads universitet och Victoria University i Melbourne sker inom ramen för EU-programmet Erasmus+, som syftar till att främja internationellt samarbete och lärande inom utbildning.
– Utbytet med Victoria University är oerhört värdefullt, säger Jessica Ekberg, VFU-kursledare vid Karlstads universitet. Det bidrar till internationalisering i vår utbildning, stärker den interkulturella medvetenheten och ger både studenter och lärare nya perspektiv. Jag har varit ute och mött studenterna i trepartssamtal under deras VFU och jag slås av deras uppfinningsrikedom och interaktion gentemot barnen de inte delar samma språk med. Det är fantastiskt att se.

Nedre raden f.r vänster: Rachel Yeo Rui Min, Helena Rose Xuereb, Rosie Denton



Nedre raden f.r vänster: Rachel Yeo Rui Min, Helena Rose Xuereb, Rosie Denton

