Åtta av tio får jobb snabbt
2004-10-16Läkare, sjuksköterskor och apotekare etablerar sig snabbast på arbetsmarknaden.
Betydligt trögare går det för konstnärer, historiker och andra med humanistisk examen. Över 81 procent av dem som tog examen vid Karlstads universitet läsåret 2000-2001 hade jobb inom ett år. Det visar en ny undersökning från Högskoleverket.
Av de 35 000 personer som examinerades från landets universitet och högskolor läsåret 2000-2001 hade 81 procent etablerat sig på arbetsmarknaden år 2002. Antalet högskoleutbildade som får jobb strax efter avslutad utbildning har ökat kraftigt sedan mitten av 1990-talet.
Läkare, sjuksköterskor och apotekare etablerar sig snabbast på arbetsmarknaden. Ett år efter examen har över 90 procent fått jobb som motsvarar deras utbildning. Konstnärer har svårast att komma in på arbetsmarknaden - endast var tredje har jobb ett år efter examen. Trögt går det även för språkvetare, historiker och andra med humanistisk examen.
Högskolan i Trollhättan i topp
Av de universitet och högskolor som har ett brett utbildningsutbud har Högskolan i Trollhättan/Uddevalla högst etableringstal. 87 procent av studenterna har jobb ett år efter utbildningen. Högskolan i Kalmar har den lägsta siffran; 72 procent. Vid Karlstads universitet hade drygt 81 procent arbete ett år efter examen. 81 procent är snittet för de svenska lärosätena. Värt att notera är att Karlstads universitet hamnar på tredje plats av universiteten, före stora universitet som Göteborg, Uppsala, Lund, Umeå och Stockholm.
Inom yrkesgrupperna ingenjör, lärare och vård/medicin ligger Karlstads universitet också bra till: 81 procent av högskoleingenjörerna hade jobb efter ett år, jämfört med 82 procent i snitt i landet. 82 procent av lärarna, jämfört med 81 procent i snitt och hela 89 procent inom vård/medicinområdet, fämfört med 86 i snitt i landet.
Inte en rankinglista
Skillnaderna mellan högskolorna beror främst på vilka utbildningar en viss högskola erbjuder. Utbildningsutbudet förklarar varför många av de tekniska högskolorna samt vårdhögskolorna hamnar högt i listan, medan Konstfack hamnar längst ner. Den lokala arbetsmarknaden är också viktig för hur snabbt studenterna etablerar sig på arbetsmarknaden. Universitet och högskolor i Stockholm och Göteborg har ett försprång gentemot högskolor på mindre orter, eftersom studenterna inte behöver flytta i lika stor utsträckning för att få jobb.
- Det är viktigt att betona att det är utbildningsmixen och den lokala arbetsmarknaden som är avgörande för studenternas etablering på arbetsmarknaden snarare än att arbetsgivare värderar en examen från en högskola högre än en annan, säger Sigbrit Franke, chef för Högskoleverket.
En högskolas etableringstal kan också dras ner av att många av studenterna väljer att arbeta utomlands efter examen. Det gäller till exempel Handelshögskolan i Stockholm.