Återvändande informationsstudenter
2010-01-19I lördags återförenas några alumner som gick ut Informationslinjen 1986 vid Karlstads universitet. Under en guidad tur får de uppleva hur deras gamla lärosäte utvecklats från en högskola med cirka 3 000 studerande till dagens stora, moderna universitet.
Ylva Dahlberg, Carina Sjödin, Göran Berglund, Mikael Rosengren och Åke Svensson besöker på lördagseftermiddagen sin gamla studieort. Under deras vandring bland såväl nya byggnader som äldre lokaler väcks gamla minnen till liv.
- Hit rullade de ut en TV när det var hockeyfinal, säger Göran Berglund glatt när han känner igen Café Gläntan, som på den gamla tiden hette Miljöcaféet.
Några av besökarna har inte besökt universitetet sedan de tog sin examen. Åke Svensson är den ende som fortfarande är bosatt i Karlstad. Han jobbar nu som koordinator på MSB, Myndigheten för samhällsberedskap, men har tidigare arbetat som informatör. De flesta i gruppen jobbar eller har jobbat med information på ett eller annat sätt. Göran Berglund är journalist på Land Lantbruk i Skara, Mikael Rosengren finns på presstjänsten i Västra Götalandsregionen och Ylva Dahlberg arbetar som gymnasielärare vid Nackademin City, men har tidigare jobbat med kommunikation. Carina Sjödin däremot är adjunkt och doktorand i ämnet innovationsteknik vid Mälardalens Högskola
I hus 12 imponeras gruppen av studentföreningen Infernos anslagstavla. Redan på deras tid hörde blivande informatörer till Inferno. Men de inser att informationsprogrammet ser väldigt annorlunda ut idag. Den är nu treårig och vissa kurser, som sociologi, har strukits ur kursplanen. Förr fick studenterna möjlighet att pröva på att jobba med radio, någonting som dagens informatörsstudenter går miste om. En i gruppen säger att det ändå mest blev flams. Det var svårt att få ihop ett bra manus som lämpade sig för en hel timmes närradio.
Guidningen avslutas vid Ljungbergsalen i hus Vänern. Där deltagarna får bekanta sig med årets kurskatalog, som väcker ett stort intresse. Flera av alumnerna får lust att läsa någon av distanskurserna.
Det är en glatt och uppspelt gäng som i samlad trupp lämnar universitetet. Kvällen ska avslutas med en gemensam middag, där de kommer att fortsätta skratta åt gamla minnen och anekdoter.