Återkoppling stimulerar lärandet
2011-03-30Hur ger lärare återkoppling i samhällskunskap? Hur kan lärares återkoppling stödja elevers lärande? Vilka normer och traditioner präglar lärares återkopplingspraxis? Agneta Grönlund, doktorand i samhällskunskap, har studerat återkoppling hos fem gymnasielärare i samhällskunskap.
Agneta Grönlunds licentiatavhandlingen visar att återkoppling som stödjer lärande dominerar i sammanhang där eleverna arbetar med pågående uppgifter medan den återkoppling som ges vid skriftliga prov präglas av korrigering och betygslegitimering vilket inte anses stödja lärandet. Licentiatavhandlingen är en fallstudie där fem lärares återkopplingspraxis studeras genom observationer, intervjuer och insamling av kommenterade elevarbeten. Återkopplingen har jämförts i sammanhang som skriftliga prov, skriftliga uppgifter och elevers arbetsprocess.
- Det handlar om att lägga tid på rätt saker. Lärarna i min studie uppfattade givandet av återkoppling på skriftliga examinerande uppgifter som en tung arbetsbörda samtidigt som de uttryckte tveksamhet om eleverna verkligen använde sig av denna återkoppling, säger Agneta Grönlund.
Olika orsker till återkoppling
I studien söks förklaringar till den återkopplingspraxis som visas. En förklaringsfaktor som diskuteras är uppgiftens karaktär. Vid uppgifter av öppen karaktär där många lösningar är möjliga ges goda förutsättningar för en återkoppling som stödjer lärandet. En förklaringsfaktor som Grönlund särskilt lyfter fram är de normer och traditioner som finns i klassrummet och som präglar återkopplingsgivandet.
- I lärarnas praxis finns ett mönster av att återkopplingen har flera motiv. Den ska exempelvis både stödja lärandet och legitimera betygssättning. I klassrum där betygsomdömen förmedlas ofta och där stort fokus ligger på lärarens roll som examinator kan återkopplingens funktion att stärka lärandet hamna i skymundan.
Medvetenhet om återkopplingens betydelse stärker lärandet
Återkoppling som del i en formativ bedömningsprocess har visat sig vara ett kraftfullt verktyg för att stödja elevers lärande. Kunskaper om hur återkoppling ges, vilken karaktär den har och vilka föreställningar och traditioner som påverkar återkopplingen kan bidra till att problematisera rådande praxis men kanske också att lärare, i sitt vardagsarbete, ser möjligheter att förändra sin återkoppling.
Licentiatavhandlingen Redskap för lärande? Återkoppling i samhällskunskap på gymnasiet behandlades vid ett seminarium på Karlstads universitet den 25 mars.

