Åter dags för Kör med Kör
2001-04-23Gustaf Fröding är ett av temana för årets Kör med kör. Universitetskörerna Söt Likör och Sällskapet CMB kommer bland annat att bjuda på ett helt nyskrivet körverk av Kristinehamnsbördige Albert Schnelzer, f d Karlstadsstudent och CMB-medlem. Idag måndag släpps biljetterna.
För 16:e gången i ordningen bjuder universitetskörerna Söt Likör och Sällskapet CMB tillsammans med dirigenten Erik Rynefors på körsång med drag – Kör med Kör. I årets uppsättning ”Räggler å paschaser” sätts Värmland, dikten och visan i fokus tillsammans med diktaren Gustaf Fröding, kompositören Albert Schnelzer, poeten Bengt Berg, trubaduren Jan-Olof Andersson och dirigenten Erik Rynefors.
Kör med Kör 2001 – Räggler å Paschaser ges på Scalateatern i tre föreställningar:
lördag 5 maj kl 15.00 samt 18.00 och söndag 6 maj kl 15.00. Entre: 160:-, 120:- för studerande.
Förköp: Scalateatern, tfn 054-19 00 80. Biljetter säljs också i Gläntan vid lunchtid.
Jan-Olof Andersson är sångare och gitarrist och bosatt i Bromma. Han samarbetar med musikanter, körer och instrumentalensembler i hela landet och även en del i våra nordiska grannländer. Hans repertoar sträcker sig från 1500-talets engelska Elisabethanska kärlekssånger och instrumentalmusik, via egna sånger och tonsättningar till instrumentala solostycken för gitarr. Han har bland annat tilldelats Ferlinsällskapets Trubadurpris.
Bengt Berg, nordvärmländsk författare och poet, kräver knappast närmare presentation.
Albert Schneltzer, kompositör och dirigent, kommer från Kristinehamn men är numera efter studier i Malmö och London bosatt i Borås. Han komponerade en akademisk ouvertyr som framfördes av körerna och Karlstads orkesterförening vid millenniekonserten i Karlstad i februari 2000. Verket var byggt på Gustaf Frödings texter och för årets Kör med Kör har Albert Schnelzer tonsatt och arrangerat mer Frödingmaterial: körverket Räggler å Paschaser i fyra satser.
Under våren 1988 skapades Kör med Kör för första gången av högskolekörerna Söt Likör och Sällskapet CMB under ledning av Frödingstipendiaten Erik Rynefors som dirigent och konstnärlig ledare. Syftet var att skapa en blandning av körkonsert, musikal och teater. Succéerna har varit många under åren, bl. a. spelet som föregick körernas första USA-turné, Utvandrarna – återkomsten. Det visades i 16 föreställningar hösten 1993 och våren 1994. Våren 1999 spelades Snabba Klipp där de båda universitetskörerna mötte trubadurerna Tor och David. Förra årets uppsättning Made in Sweden innehöll pärlor ur den svenska musikskatten och musikexporten, alltifrån 1800-talets mitt till millennienatten. Körerna genomförde sedan en bejublad turné under sommaren i Kanada och USA med föreställningen.