Arbetsvetenskap och näringslivet i nära samarbete
2004-12-14Ett hundratal forskare, lärare och studenter har mött värmländskt näringsliv och offentlig förvaltning i form av bland andra MetsoPaper, StoraEnso, Scandic Winn Hotels och Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning. Konferensen – Making HRM Work – genomfördes inom ramen för ett internationellt samarbete som består av ett antal universitet och högskolor från England, Frankrike, Tyskland, Belgien och Holland.
- Konferensen är den elfte i ordningen och när budkaveln gick över till ämnet arbetsvetenskap för ett drygt år sedan så kändes det naturligt att vända sig till de företag och förvaltningar vi jobbar med till vardags i både grundutbildning och forskning. Vi har sedan ett antal år tillbaka kopplat så kallade fadderföretag till olika moment i programmet för personal och arbetsliv, säger Ann Bergman som är en av konferensanordnarna och programledare för utbildningen.
- De medverkande företagen är samtliga fadderföretag, men vi har också kopplingar till dem via forskningen, som i fallet med MetsoPaper. Det är ett av de företag vi jobbar med i forskningsprofilen ”Den nya tjänsteekonomin”, så det känns naturligt att ta kontakt för att tillsammans kunna arbeta fram ett intressant program, säger Patrik Larsson som också är en av arrangörerna.
Den tredje personen i arrangörstrion, Erika Bergare, redogör för hur man i workshop-format arbetat under tre intensiva novemberdagar:
- Eftersom det är utbildning och forskning inom området personal- och arbetslivsfrågor som knyter samman nätverket så vände vi oss till företagen och bad dem ta fram aktuella utmaningar som de sitter med i vardagen. Dessa formulerades sedan som caseuppgifter till studenter på de olika universiteten. De fick i uppdrag redan i början av hösten att arbeta med uppgifterna på hemmaplan, för att sedan komma hit till Karlstad och jobba med studenter från andra länder och slutligen presentera tänkbara lösningar för personal- och ekonomichefer på företagen.
David Schlyter är en av åtta arbetsvetenskapsstudenter som varit med och organiserat konferensen som hölls den 7-10 november:
- Vi har varit med från början och drivit konferensen som ett projekt med alltifrån finansiering till att bjuda in forskare som föreläsare och nu på slutet har det till och med blivit teveintervjuer, så det har varit mycket lärorikt. Men särskilt kul har det varit att företagen tagit sig tid och engagerat sig i vår utbildning.
Frågor som åldrande arbetskraft, rollkonflikter och lönesättning är också områden som engagerar alla studenter, oavsett varifrån man kommer i Europa. Detta kommenterades också av de lärare som medverkade i konferensen:
- Jag är imponerad av det nära samarbete ni har med näringslivet här i Karlstad och grattis till en väl genomförd konferens, var omdömet från Véronique Buchet som är en av dem som tar över stafettpinnen till nästa år då konferensen går av stapeln i Lille i Frankrike, närmare bestämt vid L’Ecole Supérieure de Commerce.