Arbetsmiljöns betydelse för vårdens kvalitet och vårdpersonalens hälsa under pandemin
2020-12-23Inom ramen för Afa Försäkrings forskningsområden arbetsmiljö och hälsa, satsar arbetsmarknadens parter på ytterligare forskning kring effekterna av den pågående pandemin. Ett projekt vid Karlstads universitet är ett av tretton som beviljats pengar för att forska om arbetsmiljöns betydelse för vårdens kvalitet och vårdpersonalens hälsa vid palliativ vård under de extrema omständigheter som råder.
En studie av arbetsmiljön inom palliativ vård under coronapandemin kan ge ökad kunskap om vad som varit mest utmanande och vad som behöver beaktas för att säkerställa vårdpersonals hälsa och välbefinnande i samband med pandemier eller andra kriser.
- Covid-19 pandemin innebär att vården ställts inför stora utmaningar, säger Maria Larsson, professor i omvårdnad. Det finns stor risk att den stora omställningen i sjukvården och de faktorer som personlig skyddsutrustning och besöksförbud, påverkat personalens hälsa och välbefinnande och som en konsekvens vårdens kvalitet.
Multicenterstudie
Maria Larsson har tillsammans med sin forskargrupp vid Karlstads universitet och ytterligare två svenska lärosäten samt två norska (en multicenterstudie) tilldelats 2 697 000 kr för att undersöka sambanden mellan förändringar i arbetsmiljön under covid-19 pandemin med vårdpersonals hälsa och vårdkvaliteten vid vård av personer i livets slut i Sverige och Norge.
Projektet förväntas bidra med kunskap om hur man tillser en psykosocial arbetsmiljö där personalen har möjlighet att ge en personcentrerad vård vid livets slut med innehåll och kvalitet som de är utbildade för.
- Projektet hoppas också identifiera områden som ledare inom vården särskilt behöver beakta för att minska personalens samvetsstress, bibehålla deras hälsa och välbefinnande samt minska personalflykt, säger Maria Larsson.
Här kan du läsa mer om de covid-19 projekt som Afa Försäkring beviljat medel