Antagningsbeskeden på väg
2006-07-12Den första antagningen till höstens utbildningar vid Karlstads universitet är klar. Antagningsbeskeden är på väg ut till de sökande. Till några utbildningsprogram är det riktigt höga antagningspoäng men till de flesta utbildningar, såväl kurser som program, är det lätt att komma in i höst.
Bland de mest populära programmen finns fastighetsekonomi, ekonomi, sjuksköterska och tandhygienist.
Universitetet har ökat antalet platser till en rad eftertraktade utbildningar. Därför har fler antagits till fastighetsekonomi, ekonomi, sjuksköterska och tandhygienist.
Intresset för högre studier minskade i våras över hela landet. De flesta högskolor och universitet fick känna av en minskning med minst tio procent, så också Karlstads universitet. En tendens som håller i sig.
- Många verkar prioritera annat än studier, trots att tillgången till utbildningsplatser är ovanligt god i höst, säger Lena Fries, chef för Studentservice vid Karlstads universitet.
Nära 1 900 studenter har antagits till de 1 660 platserna på program. Att anta något fler studenter än antalet platser är normalt eftersom det ofta blir några avhopp.
Hög konkurrens eller ingen alls
Bilden av söktrycket till utbildningarna är motsägelsefull. Till några få utbildningsprogram är det mycket svårt att komma in, medan det till flertalet kurser och program förväntas bli lediga platser. Det ger sena sökande chans att antas under augusti.
De högsta antagningspoängen från gymnasiet krävs i Karlstad till personal- och arbetsliv 16,38, fastighetsekonomi 16,67, sjuksköterska 16,65 och social omsorg 17,34, Maximalt betygsvärde är 20,00 så det krävs att man har nästan bara VG och MVG för att komma upp i så höga meritvärden.
- Bland lärarutbildningarna var det svårast att antas till inriktningen hinder och möjligheter, 15,43, som förbereder för jobb med de minsta barnen, samt idrottsvetenskap, 15,99, för grundskolan och gymnasiet, säger Lena Fries.
Lätt att komma in på högskoleprovet
Bortåt hälften av alla platser tillsätts med hjälp av ett högskoleprovsresultat och det är endast i kombination med ett sådant, som man kan få extrapoäng för sin arbetslivserfarenhet. Till social omsorg med socialpedagogisk variant krävdes 1,3 på bara provresultat och 1,8 med arbetslivspoäng. Men till de allra flesta program räckte det med ett mycket lågt resultat i provgrupperna.
Bytt spår – läst på basår
Till naturvetenskap och teknik kommer också att antas ett femtiotal studenter, som gjort sig behöriga genom ett basår eller en bastermin, som inneburit kompletterande studier i matematik, fysik, kemi och biologi. Dessa studenter är en viktig rekryteringsbas för teknisk sektor, eftersom gymnasieskolans NV-program inte räcker för att täcka det behov av ingenjörer som samhället har på sikt.
- Basåret ger chansen att i koncentrerad form läsa in ”naturämnena”, om man i tonåren valde en annan inriktning för sina gymnasiestudier och först senare förstod att det skulle vara intressant att bli ingenjör eller naturvetare.
Kurser
I princip har alla behöriga sökande antagits till kurser. Det är endast till ett litet antal kurser, ofta av fort- och vidareutbildningskaraktär, som det finns reserver. Exempel på kurser med reserver kvar är retorik, stress, hälsa och coping, kost och hälsa, specialpedagogik, sår och sårvård samt förhållningssätt till autism. En mycket populär distanskurs är grundkursen i historia som 80 personer är antagna till.
Sedan några år tillbaka är det möjligt att studera språk på universitetet, även om man inte har förkunskaper i själva språket tidigare. Vid Karlstads universitet är femtiotalet personer antagna i vardera nybörjarspråken franska, spanska och tyska.
- Det handlar både om studenter som redan läser på en utbildning och om ungdomar som för något år sedan lämnade gymnasiet utan att ha valt ett extraspråk. De har kanske rest runt i världen och upptäckt att det skulle vara bra att lära sig ett annat språk än engelska.
Påbyggnadsprogram
Antagning har också skett till påbyggnadsutbildningar, som leder fram till lärarexamen. Bara till kortprogrammet om tre terminer, 60 poäng på distans, som leder till lärarexamen antingen i allmänna ämnen eller yrkesämnen har cirka 150 personer antagits.
Yrkeslärare, som det råder stor brist på i regionen, utbildas sedan ett år tillbaka i Karlstad. Knappt femtio av dessa 150 ska bli lärare på yrkesinriktade program i gymnasiet som el-, hotell-restaurang-, livsmedel-, hantverk-, omvårdnadsprogrammen. Utbildningen ges både på heltid och halvfart som gör det möjligt att också arbeta vid sidan om.
Vad händer nu?
Alla som har fått ett besked om antagning och reservplacering måste tacka ja senast den 28 juli för att få behålla sina platser. Därefter görs ett andra urval i början av augusti och sedan antas reserver ända fram till dess att utbildningarna startar i slutet av augusti. Fortfarande finns lediga platser att söka till terminsstarten.
För mer information, kontakta Lena Fries, chef för Studentservice, tfn 054-700 10 47, e-post Lena.Fries@kau.se. Information om antagningsstatistiken för program finns på Verket för högskoleservice webbplats www.vhs.se.