Alumn från Handelshögskolan skrev bästa uppsatsen i barnrätt
2024-06-12Familjens jurist har utsett Malin Öberg, alumn från juristprogrammet vid Handelshögskolan, till mottagare av årets stipendium för bästa uppsats i barnrätt.
Uppsatsen ”Barnets bästa som ett självständigt rekvisit: Ett stärkt barnrättsperspektiv vid upphörande av tvångsvård som beretts i familjehem med stöd av 2 § LVU” har nominerats av institutionen och sedan bedömts av en jury bestående av Lotta Dahlstrand, affärsutvecklingschef på Familjens jurist, Marie Lundin Karphammar, barnrättsjurist SKR och professor Johanna Schiratzki, Stockholm.
Stort grattis Malin Öberg, berätta kort om uppsatsen
– I mitt examensarbete behandlar jag frågor om upphörande av tvångsvård av barn som placerats i familjehem på grund av att föräldrarna brustit i omsorgen av barnet. Jag har särskilt diskuterat ett förslag på lagändring som skulle möjliggöra för ett barn att stanna kvar i familjehemmet trots att föräldrarnas omsorgsbrister inte längre föreligger, om det är förenligt med barnets bästa. För barn som varit placerade sedan ung ålder och under en längre tid vore en sådan möjlighet ytterst värdefull. Det skulle innebära att barnet inte rycks upp från det hem som denne har kommit att uppfatta som sitt eget.
Varför tror du att din uppsats fångade juryns uppmärksamhet?
– Barnets bästa är en princip som är föremål för ständig diskussion, inte bara i mitt examensarbete. Att just min uppsats uppmärksammats kan bero på att det lagförslaget om fortsatt tvångsvård på grund av barnets bästa har uppkommit i kölvattnet av fallet lilla hjärtat som fått stort medialt genomslag och engagerat många. Det kan också bero på att jag kompletterar ett barnrättsperspektiv med ett rättssäkerhetsperspektiv, något som är mycket viktigt på just tvångsvårdsregleringens område och som belyser ämnets komplexitet.
Varför valde du att skriva om just barnrätt?
– Jag har under hela min studietid haft ett särskilt intresse för humanjuridik i allmänhet och barnrätt i synnerhet. Sedan barnkonventionen blev svensk lag 2020 har den svenska lagstiftningen blivit mer och mer präglad av principen om barnets bästa. Ändå tycks principen inte få nog med genomslag. Jag tycker det är viktigt att belysa att även om det på lagstiftningens område har skett flera framsteg finns det fortfarande fler steg att ta för barnens skull.
På vilket sätt är ämnet viktigt tycker du?
– Jag har valt att diskutera ett förslag till lagförändring som i mångt och mycket kretsar kring en specifik bestämmelse, nämligen 21 § lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Mitt examensarbete rör därför en till synes liten del av tvångsvårdslagstiftningens område. Ändå är frågan om en förändring av paragrafen mycket viktig, inte minst för barnet i varje enskilt fall. En lagändring måste till för att barnets bästa, och särskilt barnets rätt till kontinuitet, ska kunna säkerställas vid bedömningen av om tvångsvården en ska upphöra.
Vad har du för planer framöver?
– I dagsläget arbetar jag som överförmyndarhandläggare, vilket jag trivs väldigt bra med. Vad framtiden har att erbjuda och vilka steg jag tar framöver får tiden utvisa.

