Akademin i samspel med samhället bästa motorn
2008-09-26Karlstads universitet är ett gott exempel och ligger långt fram när det gäller samverkan med det omgivande samhället. Det märktes åter igen på Vinnovas konferens kring högskolans roll som motor för innovation och tillväxt där universitetet stod i centrum.
- Det är ytterligare en bekräftelse på att vår idé och våra strategier kring Det moderna universitetet är rätt väg att gå, säger rektor Kerstin Norén som deltog i en paneldebatt.
Deltog i paneldebatten gjorde även John Goddard, rektor vid Newcastle University, som också var den som ledde OECD:s arbete kring Higher education and region. Han menade att universitet kan vara både globalt slagkraftiga och lokalt engagerade.
- Svårigheten i ledarskapet är att på ett fungerande sätt koppla ihop samhällets och akademins intressen och att lyckas anpassa strukturerna inom universitetet så att de möter samhällets krav.
För att lyckas med detta gäller det att se samverkan som en naturlig del i utbildningen och forskningen. Inte som en enskild uppgift påpekade Kerstin Norén.
- Det handlar om att finna en balans mellan akademisk och samhällelig verksamhet. Den synen har vi vid Karlstads universitet arbetat med under flera år och där har vi försprång framför de äldre universiteten. Jag tror också vi är mer snabbfotade än många andra universitet och lättare kan åstadkomma de förändringar och skapa det stöd som behövs.
En bild som också bekräftades av Lars Christensen, biträdande regionchef på Region Värmland.
- Karlstads universitet har under flera år arbetat med att integrera samverkan i utbildning och forskning och att arbeta nära näringslivet och det omgivande samhället. I våra mätningar Made in Värmland visar det sig också att det ger effekt för tillväxten. Företagens samverkan med universitetet ökar och det leder till nya idéer och fler arbetstillfällen.
Karlstads universitet är ett av fem projekt inom Vinnovas nyckelaktörsprogram där syftet är att fortsätta utvecklingen och skapa än bättre förutsättningar för samverkan med det omgivande samhället. Inom ramen för programmet arbetar universitetet med En ingång - One Stop Shop, innovationssupport och utveckling av ledningsprocesser. Vidare arbetas det med kommunikationsstöd till dessa verksamheter samt etablerande av internationella partnerskap för erfarenhetsutbyte inom fakulteterna.
Konkurensen om deltagande i Vinnovas satsning var hård. Fem av 24 projekt fick stöd inom Nyckelaktörsprogrammet, en satsning som även lyfts i den senaste budgetpropositionen.