Akademiker kan räkna med jobb
2009-11-12En ny rapport från högskoleverket visar att nästan åtta av tio som utexaminerades från högskola och universitet 2005/06 hade jobb ett år senare. Dessutom hade en majoritet av dessa fått ett jobb som krävde högskoleutbildning.
- Det här visar att det lönar sig att investera i en utbildning, säger Thomas Blom, prorektor vid Karlstads universitet.
Högskoleverket har tittat på hur många av de som tog examen 2005/06 som hade en etablerad ställning på arbetsmarknaden 2007, alltså ett till ett och ett halvt år efter examen. Av de knappt 45 000 examinerade hade 78 procent etablerat sig på arbetsmarknaden under 2007. Det är en ökning med fem procentenheter jämfört med motsvarande uppföljning året innan.
- Konjukturuppgången som började 2006 är en trolig förklaring till att så många fick jobb så snabbt och vi kommer sannolikt att se att även 2008 var ett bra år för akademiker, säger Örjan Hemström, utredare på Högskoleverket i ett pressmeddelande.
Ökar flexibiliteten
- Det här visar att det lönar sig att investera i en utbildning. En bra utbildning ökar flexibiliteten och ger en säkerhet och trygghet, framförallt i kristider, eftersom man alltid kommer att vara användbar på arbetsmarknaden, säger Thomas Blom.
För personer med yrkesexamen var det i genomsnitt enklare att få jobb än för gruppen med generell examen. Allra lättast att få jobb, enligt rapporten, hade examinerade läkare, tandläkare, civilingenjörer med bygg-, data- och maskininriktning samt högskoleingenjörer med bygginriktning. Bland dessa hade över 90 procent fått jobb inom ett och ett halvt år. Strax under hamnade bland annat jurister, receptarier, yrkeslärare och sjuksköterskor.
- I och med att fler och fler högutbildade får jobb så visar det att arbetsmarknaden av idag kräver utbildning. Företagen blir alltmer internationella och globala och efterfrågan på högutbildade ökar, säger Thomas Blom. För att vara konkurrenskraftig på arbetsmarknaden i framtiden krävs utbildning och det är något som är viktigt för hela vår region. Vi måste satsa målmedvetet för att locka allt fler att läsa vid universitetet. Det är vår uppgift att betona att ett stabilt och demokratiskt samhälle bygger på att alla ges möjlighet till utbildning.
Läs hela Högskoleverkets rapport här