Akademiker får jobb lättare
2008-06-18Det är lättare att få jobb om man har en akademisk utbildning. I stort sett alla får dessutom ett jobb som motsvarar deras utbildningsnivå. Kommer man direkt från gymnasieskolan är det tuffare. Det visar en undersökning från Högskoleverket, HSV.
Verket har undersökt tre olika gruppers etablering på arbetsmarknaden efter att de avslutat sin utbildning läsåret 2001/02: personer med en doktorsexamen, examinerade från en högskoleutbildning på grundnivå och de som avslutat gymnasieskolan. Resultaten visar etableringen på arbetsmarknaden år 2005, det vill säga tre år efter avslutad utbildning.
Lättare få jobb med examen
Högskoleutbildade etableras snabbt på arbetsmarknaden. Av dem som examinerades 2001/02 hade ungefär 80 procent fått jobb inom tre år. Andelen är något högre bland doktorsexaminerade, 82 procent. Bland avgångseleverna från gymnasieskolan är andelen betydligt lägre, 49 procent. Däremot har elever från vissa yrkesinriktade gymnasieutbildningar nästan lika lätt att få jobb som högskoleutbildade, till exempel elever från fordonsprogrammet.
- Den stora fördelen med att ha läst på högskola är att man har en bra bas att stå på. Den som har en akademisk examen visar arbetsgivaren att hon eller han är bra på att ta till sig ny kunskap, säger Thomas Blom, prorektor vid Karlstads universitet.
- Det gör att man är flexiblare och därmed mer anställningsbar, och man är dessutom mindre sårbar när konjunkturen vänder.
Av dem med en doktorsexamen eller högskoleutbildning har 95 procent yrken som motsvarar deras utbildningsnivå. För avgångseleverna från gymnasieskolan är andelen 92 procent. Några exempel på högskoleutbildningar som har lägre andel adekvata yrken är examina inom kommunikation/information, historia/filosofi/teologi, samhällsvetenskap och språk samt konstnärliga utbildningar.
Kvar inom akademin
Forskarutbildade jobbar oftast som högskolelärare eller inom hälso- och sjukvården. De vanligaste yrkena för dem med en högskoleutbildning är grundskollärare, sjuksköterska och ingenjör. Elever från gymnasieskolan arbetar oftast inom vård och omsorg samt som försäljare inom detaljhandel.
Privata sektorn störst
Nästan hälften av de examinerade från en högskoleutbildning 2001/02 jobbar inom den privata sektorn. Bland männen är det 70 procent och bland kvinnorna 35 procent. Bara tio procent jobbar inom den statliga sektorn. Däremot återfinns varannan forskarutbildad inom statlig sektor. Gymnasieeleverna har svårt att få jobb inom den offentliga sektorn - nio av tio jobbar privat.