Adjungerad professor i byggteknik förstärker ämnets forskning och utbildning
2021-09-27I september tillträdde Mikael Perstorper rollen som adjungerad professor i byggteknik på Karlstads universitet. Med mångårig erfarenhet inom träindustri liksom en gedigen akademisk bakgrund blir han ämnet byggtekniks första adjungerade professor.
Mikael Perstorper disputerade 1994 i stål- och träbyggnad vid Chalmers och blev 1997 docent vid lärosätet. Hans vetenskapliga arbete har fokuserat på kvalitet hos konstruktionsvirke, dels att brett definiera kraven avseende bärförmåga, fukt och form, dels att utveckla dynamiska mätmetoder för hållfasthetssortering.
- Jag ser fram emot att vara en del av ämnet byggteknik här på Karlstads universitet och vara med och utveckla vår utbildning och forskning, säger Mikael Perstorper. Vi kommer utveckla kurser på avancerad nivå vilket är efterfrågat då träkonstruktioner som kan ersätta betong är högintressant just nu på grund av de miljömässiga fördelarna med trä. Det finns många forskningsfrågor inom kvalitetssäkring och optimering av träkonstruktioner som vi kommer titta på.
Hållfasthetssortering av konstruktionsvirke med vibrationsmätning
Mikael Perstorpers forskning har fokuserat på kvalitetskrav på konstruktionsvirke. Trä uppvisar en mycket stor variation i hållfasthet och styvhet och av säkerhetsskäl krävs det mätning och sortering för att ta fram det starkaste virket och sortera bort det sämsta. Under sina forskningsstudier jämförde Mikael Perstorper existerande mekaniskt böjande teknik för hållfasthetssortering med nya metoder, bland annat resonanta vibrationer, det vill säga ljud. Det visade sig att den dynamiska metoden med vibrationsmätning hade stora fördelar med hög repeterbarhet samt god korrelation till hållfasthet och styvhet vilket medger en noggrannare och mer optimal sortering. Detta arbete var en avgörande bakgrund till den satsning som gjordes för att ta fram en kommersiell utrustning för hållfasthetssortering baserat på vibrationsteknik och la grunden för företaget Dynalyse AB där Mikael Perstorper sedan den tiden varit teknisk chef på. Företaget har sålt utrustning till sågverk över stora delar av världen.
- I rollen som adjungerad professor är ett brett kontaktnät inom träindustri liksom en god förståelse för de industriella förutsättningarna i branschen bra förutsättningar för vår utveckling av nya kurser på avancerad nivå men också för kommande forskningsprojekt, säger Johan Vessby, universitetslektor i byggteknik. Vi har en spännande period framför oss.
Anställningen på 40 procent under tre år är finansierad av KK-stiftelsen.