96 forskare i antologi om skogens värden
2022-06-21Sverige har störst skogsareal av alla EU-länder och debatten om skogen har varit intensiv under de senaste åren. Ofta används argument som utgår från forskning. I den nya antologin ”Skogens värden – forskares reflektioner”, ger 96 forskare sin syn på skogens värden i populärvetenskapliga texter utifrån olika teman.
De medverkande forskarna i antologin representerar ett drygt 20-tal olika lärosäten, organisationer och företag och en mängd olika ämnesområden. Antologin ges ut av Mittuniversitetet och det är första gången någonsin som så många forskare samlas i en publikation med skogen som tema.
Fyra forskare från Karlstads universitet
Texter från fyra forskare vid Karlstads universitet finns med i antologin: Magnus Lestelius, professor i kemiteknik, Margareta Dahlström, professor i kulturgeografi, Nina Christenson, lektor i geografididaktik samt Klas Sandell, professor emeritus i kulturgeografi.
- Det var en överraskande och rolig förfrågan att få – att skriva något reflekterande om den forskning jag är med i, som samtidigt är tillgängligt för alla, på temat Skogens värden, säger Magnus Lestelius. Eftersom jag privat är skogsägare, jägare och arkeologiskt intresserad så representerar skogen inte bara värden i mitt dagliga forsknings- och undervisningsarbete inom Pro2BE, vilket oftast rör förpackningar och därmed saker som livsmedelsäkerhet och storskaliga produktionsprocesser i skogsindustrin. Det kändes viktigt för mig att försöka få med alla dessa perspektiv. Jag hoppas jag har lyckats med det och även gett några lästips till kollegors arbeten och till verk om arkeologi!
I sin text ”Deltagandeprocesser för att identifiera och kommunicera skogens många värden” använder Nina Christenson och Margareta Dahlström bland annat resultat från tidigare forskning i Interreg-projektet Ingoskog.
- Det är väldigt roligt att allt arbete med att utveckla en metod för att sätta skogens många värden (bokstavligen) på kartan fortsätter att spridas. Det är viktigt att uppmärksamma förutsättningar för kommunikation och planering av hur skogen klokast kan använda som resurs på ett långsiktigt hållbar sätt. Extra roligt är det att få ingå i ett så stort gäng med välrenommerade forskare där formatet med korta texter presenteras på ett populärvetenskapligt sätt, säger Nina Christenson.
Olika vetenskapliga perspektiv
Den svenska skogen är idag en arena för målkonflikter och flera intressenter och debattörer vill föra fram sina argument – utifrån ekonomiska, miljömässiga eller sociala perspektiv. I det här läget är den vetenskapliga kunskapen viktig. Forskning inom olika ämnesområden behöver kombineras för att ge underlag för de beslut som behöver fattas om hur vi ska bevara miljövärden och samtidigt bruka och använda skogen i framtiden.
– Antologin ”Skogens värden – forskares reflektioner” syftar till att belysa skogen utifrån många olika temaområden och vetenskapliga perspektiv. Vi vill lyfta fram den kunskap som finns i en lättillgänglig form, säger Catrin Johansson, professor i organisationskommunikation och hållbarhetskoordinator vid Mittuniversitetet.
Den svenska skogen behöver mer hållbara lösningar i framtiden, och antologin kan förhoppningsvis öka kunskapen om den forskning som finns. Antologin är uppdelad i kapitlen; Biologisk mångfald, Klimat, Skogens många värden, Skogsskötsel, Nya bioekonomin och Andra perspektiv.
Antologin finns att läsa på: