8,8 miljoner till psykvårdsforskning
2008-11-26Karlstads universitet bedriver ett långsiktigt forskningsprojekt i samarbete med NU-sjukvården i Västsverige. Forskningen får nu 8,8 miljoner för de kommande fyra åren.
Syftet är att förbättra den psykiatriska vården.
Projektet startade 2001 och parterna planerar att bedriva forskningen under flera år. Vetenskaplig ledare är professor Torsten Norlander vid Karlstads universitet och medicinsk ledare är klinikchef Lars Helldin inom NU-sjukvården.
Störst i Europa
- Vi följer 450 patienter med schizofreni, schizoaffektiva stillstånd och vanföreställningssyndrom. Det viktiga när det gäller forskning inom det här området är att man behöver följa patienterna och se resultaten under lång tid, säger Torsten Norlander.
Projektet heter Clinical Longterm Investigation of Psychosis in Sweden, Clips.
- Det räknas som det största nu pågående psykosprojektet i Europa och bland de största i världen. Nu har vi kommit till fasen där det insamlade materialet bör kunna generera flera intressanta vetenskapliga artiklar och rapporter.
Anhöriga kan stöttas
Forskningen består av flera delar. En är hur man ställer diagnoser inom psykiatrin. En annan handlar om hur man kan involvera de anhöriga på ett bra sätt i arbetet kring den sjuka. Det senare projektet handlar både om att stötta familjerna och samtidigt använda den kraft och det engagemang som de anhöriga har. Ett inslag blir att mäta de påfrestningar de anhöriga upplever för att också veta hur man bäst kan stödja dem. I mars läggerFredrik Hjärthag fram en licentiatuppsats vid Karlstads universitet som handlar om just hur man kan mäta så kallad familjebörda på ett bra sätt.
Avhandling på gång
- Klinikchef Lars Helldin arbetar på en avhandling som handlar om remission, det vill säga hur man uppnår behandlingsmålet att en person som har någon av de här diagnoserna ändå kan fungera hyfsat i samhället, trots att han eller hon inte är frisk. Just detta att utveckla behandlingsmålen är ganska nytt inom den psykiatriska forskningen, säger Torsten Norlander.
Forskningen finansieras av läkemedelsföretaget Janssen-Cilag. Drygt tre miljoner går till Karlstads universitet och ungefär fem miljoner till forskning ute i vården. Läkemedelsanvänding ingår inte i forskarnas studier.