70 miljoner till kollektivtrafikforskning
2006-05-0470 miljoner kronor under en tioårsperiod. Det är vad Centrum för tjänsteforskning, CTF, vid Karlstads universitet får för att utveckla en ledande forskningsmiljö inom området kollektivtrafik. Pengarna kommer från Vinnova, Verket för innovationssystem, som besökte Karlstad under onsdagen för att underteckna avtalet.
Det var i april förra året som Vinnova meddelade att Karlstads universitet tilldelats ett så kallat ”Vinn Exellence Center”, med syfte att bygga upp en internationellt konkurrenskraftig forskningsmiljö inom området infrastruktur och effektiva transportsystem. Nu har avtalet undertecknats.
Forskningen kommer att bedrivas inom Samot-gruppen som under de senaste tio åren undersökt kollektivtrafik i samarbete med olika aktörer, såväl regionalt och nationellt som internationellt. Förkortningen Samot står för The Service and Market Oriented Transport Research Group.
- Karlstads universitet har vunnit i konkurrens med flera andra och lärosätet har visat att man kan leva upp till de kriterier och krav på kvalitet som Vinnova satt upp. Det är en spännande forskningsmiljö här som fokuserar på tjänster och mjuka aspekter. Man har också lyckats bra med att få en bred koppling till samarbetspartners och så har en stor förståelse visats för vikten av en genomtänkt kommunikationsplan, säger Karin Markides, vice generaldirektör för Vinnova.
- Att Vinnova ger oss förtroende att bygga ett Vinn Excellence Center är oerhört värdefullt på många plan. Det betyder mycket att långsiktigt kunna utveckla forskning i samverkan med externa partners i ett kunskapsområde med stor samhällsrelevans. Den säkerställer finansiering i ett relativt långt perspektiv. Det är en förmån idag när mycket upplevs som kortsiktigt. Satsningen skapar möjlighet att utveckla intressanta och relevanta inslag i utbildning på grundnivå och internationellt rekryterande påbyggnadsutbildningar, exempelvis för masterexamen, säger Christina Ullenius, rektor vid Karlstads universitet.
Utvärderingar säkerställer kvaliteten
Avtalet som nu skrivs gäller för två års verksamhet. Därefter sker en utvärdering för att säkerställa att den vetenskapliga nivån håller kraven. Ett antal avstämningar görs under den planerade tioårsperioden. Förutom de totalt 70 miljonerna från Vinnova satsar samarbetspartners och Karlstads universitet lika mycket vardera i projektet. Det handlar för de två senare aktörerna främst om att stå för personal- och materialkostnader. Totalt ger det forskningen 210 miljoner kronor.
Samarbetspartners är Svenska lokaltrafikföreningen, AB Storstockholms lokaltrafik, Göteborgs spårvägar, Värmlandstrafik, Karlstadsbuss, Färdtjänsten i Göteborg och Connex Sverige AB.
- SL har redan haft ett samarbete med CTF under flera år. De har hjälpt oss att titta på nyttan och effekter av vår resegaranti. Träffen idag gav mersmak, tror detta kommer ge mycket i framtiden, säger Bo Tengblad, utvecklingschef vid AB Storstockholms lokaltrafik.
- Vi har redan initierat ett antal projekt med våra samarbetspartners som nu väntar på att få komma igång. Vi har lagt en bra grund och skapat givande förutsättningar för centret, säger Margareta Friman, föreståndare för Vinn Exellence Center vid Karlstads universitet.
Karlstad bland de fyra första
Kollektivtrafikforskningen inom Samot är ett av de fyra första av Vinnovas Vinn Excellence Center. Vinnova och medverkande parter satsar 840 miljoner kronor på fyra center, förutom Karlstad också i Linköping, Lund och Stockholm. Satsningen ska skapa internationellt konkurrenskraftig forskning som leder till ny kunskap och teknik och därmed också nya produkter, processer och tjänster. Varje centrum är organisatoriskt kopplat till ett universitet eller högskola och bygger på en intensiv samverkan med näringsliv, forskningsinstitut, andra forskningsorganisationer och offentliga verksamheter.
- Ur ett övergripande universitetsperspektiv är det enormt värdefullt att i konkurrens med äldre lärosäten få en sådan satsning. Det är ett viktigt erkännande för forskningsmiljön vid Karlstads universitet och gav stort genljud nationellt när beslutet kom. Det bör kunna öppna dörrar för oss i andra sammanhang. Jag är jätteglad, säger Christina Ullenius.