4,3 miljoner kronor till forskning i omvårdnad
2010-12-06Forskare på Avdelningen för omvårdnad vid Karlstads universitet ska tillsammans med forskare i Indien genomföra ett projekt om samarbetet mellan akademin och den kliniska praktiken. Sida satsar totalt 4,3 miljoner kronor under tre år på projektet.
Ansvarig för projektet vid Karlstads universitet är Elsy Athlin, professor i omvårdnad, som tillsammans med Kersti Theander, universitetslektor i omvårdnad, ska genomföra projektet vid avdelningen för omvårdnad. Samarbetspartner i Indien är professor S Tessy Sebastian och Associated professor B. Kulkarni, vid SRMMN College of Nursing, som besökt Avdelningen för omvårdnad vid Karlstads universitet flera gånger. Forskningsprojektet tar sin utgångspunkt i det sedan 2007 pågående samarbetet med lärar- och studentutbyte mellan Karlstads universitet och Datta Meghe Institute of Medical Sciences, Sawangi Wardha i Indien. Detta nya projekt syftar till att implementera och utvärdera en modell för omvårdnad genom samverkan mellan vårdverksamheten och sjuksköterskeutbildningen. Samverkansmodellen grundar sig på idéer om ömsesidigt förtroende, respekt och engagemang, och innebär ett gemensamt kunskapsutbyte mellan utbildningen och vårdens verksamheter.
- Projektet kommer att pågå under perioden 2011-2013 både i svensk och indisk hälsovård där sjuksköterskestudenter gör sina verksamhetsförlagda delar av studierna, säger Elsy Athlin. Fyra indiska och fyra svenska medicin- och kirurgavdelningar kommer att ingå i projektet.
Bättre sjukvård hjälper till att bekämpa fattigdom
Några övergripande syften med projektet är att åstadkomma långsiktiga förändringar i form av förbättrad vårdkvalitet för patienter, kompetensutveckling och arbetstillfredsställelse för sjuksköterskor, förbättrad lärandemiljö för sjuksköterskestudenter och ökat samarbete mellan utbildningen och vårdens verksamheter. Detta förväntas även ha positiva effekter på arbetet med att bekämpa fattigdom. Projektets design baserat på aktivt deltagande och kritiskt tänkande kan förse sjuksköterskorna och studenterna med verktyg som de kan använda för förändringsarbete både professionellt och privat. Professionella, medvetna sjuksköterskor är oavsett nationalitet uppskattade och erkända för sitt bidrag till förbättrad hälsa och bekämpning av fattigdom.
- Det är vår förhoppning att projektet ska komma att bidra till en fortsatt positiv utveckling i dessa sammanhang, säger Elsy Athlin.
För mera information kontakta Elsy Athlin, professor i omvårdnad vid Karlstads universitet, tel 054 700 1659.

