4,2 miljoner till forskning om det hållbara medborgarskapet
2007-11-22Vetenskapsrådet har beviljat 4,2 miljoner kronor till Karlstads universitet och forskningsprojektet Det hållbara medborgarskapet, barriärer och möjligheter. Studien kommer att handla om hur den svenska konsumenten kan agera på ett hållbart sätt och de många hinder som finns för att konsumtionsmönstren ska gynna en hållbar utveckling.
- Målet om en hållbar utveckling kräver medborgarnas aktiva medverkan. Därmed har inte minst den privata konsumtionen kommit i blickpunkten, säger Michele Micheletti, professor i statsvetenskap, som är projektledare. Men erfarenheterna hittills har i mycket varit nedslående. Konsumtionsvanor är svåra att förändra och lokaliseringen av köpcentrum alstrar ännu mer biltrafik. Det finns många olika slags barriärer som hindrar att en hållbar utveckling får genomslag i de privata konsumtionsmönstren.
Har vi omdöme?
Detta forskningsprojekt har syftet att bidra med ny kunskap om de hinder och möjligheter som påverkar hur svenska medborgare kan agera på ett hållbart sätt. Huvudmetoden är att undersöka hur dagens svenskar själva uppfattar sin roll som konsument i ljuset av principerna för hållbar utveckling. Projektets allmänna frågor är: Har svenska medborgare de förutsättningar som krävs för att bidra till en hållbar konsumtion? Hur ser de på konsekvenserna av sina inköpsvanor och konsumtionsmönster i ett hållbarhetsperspektiv? Visar de svenska konsumenterna prov på gott omdöme när det gäller hållbar utveckling och, om så inte är fallet, vad är då orsakerna? Projektets centrala begrepp är hållbart medborgarskap. Begreppet "sustainable citizenship" har blivit samlingspunkten för ett i dag mycket livaktigt forskningsområde.
Leksaker och mode
Projektet består dels av en riksrepresentativ enkätundersökning, dels av fallstudier av fyra olika konsumtionsområden. Enkätundersökningen gör det möjligt att dra slutsatser om vilken roll som kunskaper och värderingar spelar för konsumenternas hinder och möjligheter att bidra till en hållbar utveckling. Närmare bestämt undersöks bland annat hur medborgarna använder och värderar information, hur de ser på sitt personliga ansvar för en hållbar utveckling och hur medborgarnas individuella värdesystem påverkar deras praktiska handlande.
De fyra fallstudierna fördjupar analysen inom områden av särskild betydelse för målet om en hållbar utveckling. Den första fallstudien gäller leksaker och ger tillfälle att analysera hur den hållbara utvecklingens värderingar kommuniceras från föräldrar till barn och från barn till föräldrar. Den andra fallstudien, som handlar om mode, gör det möjligt att närmare förstå vilken betydelse som hållbar utveckling har för unga människors konsumtion. Den tredje fallstudien, som inriktas på mat, ger bland annat anledning att specialstudera hur olika märkningssystem påverkar konsumenternas handlande i ett hållbarhetsperspektiv. Den fjärde fallstudien baseras på en undersökning av köpcentrum i städers utkanter och ställer frågan vilka faktorer som avgör att människor väljer att förlägga sina inköp till stormarknader.
Ny viktig kunskap
Kombinationen av enkätundersökning och fallstudier kommer att leda till resultat som har betydelse inte bara för en av dagens mest aktuella samhällsproblem utan också för teoriutvecklingen inom ett internationellt och dynamiskt forskningsområde. Av flera skäl är Sverige särskilt intressant som fall i jämförandeforskning om det hållbara medborgarskapet. Projektet kommer därmed kunna bidra med ny och väsentlig kunskap om hur den enskilde medborgaren aktivt kan bidra till en global, hållbar utveckling. Projektet, som ingår i satsningsområdet "Hållbar utveckling: Miljö, hälsa, sakerhet och medborgarskap" vid Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper, Karlstads universitet, kommer att pågå till år 2010.