2,3 miljoner ska ge effektivare rening av läkemedel
2011-12-21Torgny Fornstedt är professor i analytisk kemi och en viktig aktör inom separationsforskningen i Sverige. Tillsammans med Eka Chemicals, Astra Zeneca och företaget Cambrex i Karlskoga har han beviljats 2,3 miljoner av KK-stiftelsen. Forskningsprojektet ska skapa en plattform för separationsprocesser på Karlstads universitet.
KK-stiftelsen beslutar varje år om anslag till forskningsprojekt i samverkan mellan högskola och näringsliv. I februari 2012 kan nu Torgny Fornstedt och forskarkollegorna starta ett projekt som handlar om att utveckla metoder kring separationsprocesser. Målet är att bidra till rening av läkemedelssubstanser på ett så effektivt och miljövänligt sätt som möjligt. Forskningen kring separationsprocesser kommer att omfatta olika sektorer på Karlstads universitet bland annat matematikerna.
Matematiken viktig
- Vår forskning handlar om att kunna karakterisera processerna, säger Torgny Fornstedt. Det är viktigt inom både analytisk och preparativ kromatografi och för industriell användning av tekniken till exempel inom läkemedelsindustrin. För det arbetet behövs matematiken som kan hjälpa oss att hitta så bra modeller för utvinningen och reningen som möjligt och för det krävs avancerade matematiska formler och specialgjorda datorprogram.
Att rena läkemedel är tidskrävande och dyrt eftersom det är tusentals ämnen som behöver testas innan företagen hittar den substans som till slut kan bli ett godkänt läkemedel. Ofta existerar en läkemedelssubstans i två olika former, där den ena är en spegelbild av den andra men ändå kan ha olika effekter på kroppen. Den ena formen kan ha en önskad effekt medan den andra kan vara skadlig vilket var det som hände i Neurosedynskandalen på 60-talet.
Minskad miljöpåverkan
- Tillsammans med företagen ska forskargruppen bland annat titta på vilka gemensamma behov som finns. När vi har validerat bra modeller för ett separationssystem kan vi använda dessa för att förutsäga hur de preparativa kromatografiska experimenten ska utföras. Detta för att få ut så mycket ren produkt som möjligt per tidsenhet på billigaste sätt, och med så lite miljöpåverkan som möjligt.
Projektet "Förbättrade reningsprocesser för effektiv och miljömässigt hållbar framställning av läkemedelsubstanser i industriell skala" kommer att pågå i två år och de deltagande företagen går in med motsvarande summa som KK-stiftelsen beviljat.
Läs mer om professor Torgny Fornstedts forskning på www.separationscience.se
KK-stiftelsen är högskolornas forskningsfinansiär med uppdrag att stärka Sveriges konkurrenskraft. De finansierar forskning och kompetens-
utveckling vid Sveriges 17 nya universitet och högskolor, när den sker i samverkan med näringslivet

Foto: Maria Obed

Foto: Maria Obed