2005 firar vi med norrmännen
2003-02-04Norrmännen laddar för fullt inför 2005. 100 år av frihet från svenskt styre, det ska firas.
Men även Sverige bör uppmärksamma 100-årsjubileet tycker forskare vid Karlstads universitet och planerar en rad vetenskapliga seminarier på temat Sverige-Norge.
1905 upplöstes unionen mellan Sverige och Norge. Vårt grannland i väster, som inte hade uppskattat att höra till Sverige, eller Danmark heller för den delen, blev självständigt. Efter dramatiska förhandlingsrundor stod det klart att Norge kunde gå sin egen väg. Utan blodspillan. Traktaten skrevs under i Karlstad.
Att unionen löstes upp utan krig är förstås värt att fira även från svensk sida. Det tycker statsvetarna Hans Lödén och PO Norell vid Karlstads universitet som tillsammans med andra kollegor planerar flera vetenskapliga seminarier under 2005. Seminarierna ska äga rum på Karlstads universitet, med medverkande forskare från hela landet och även från våra nordiska grannländer.
– 1905 föddes den moderna norska staten. Jubileet 2005 är något jättestort i Norge. Det norska kulturdepartementet satsar bortåt 140 miljoner norska kronor på evenemang kring detta, säger Hans Lödén.
– Det är mycket ovanligt med fredliga riksupplösningar. Det krävdes inte ett enda dödsoffer och det var en viktigt förutsättning för att det skulle gå så bra, och för att vi skulle få fredliga förhållanden mellan Sverige och Norge i framtiden. Här skapades inga martyrer som kunde utnyttjas av dem som inte ville att unionen skulle lösas upp, fortsätter han.
Fyra seminarier med olika teman planeras för 2005. Ett har fått arbetsnamnet "Statsmannnakonst – det svåra politiska ledarskapet" och här är förstås forskarna på statsvetenskapen involverade. Ett annat är tänkt att handla om historia, med inriktning på Sverige-Norge. Ett tredje seminarium kan ha sin utgångspunkt i ämnet kulturgeografi, och handla om regional utveckling och nationell identitet. Ett fjärde seminarium hoppas man skulle kunna täcka in till exempel området pappersindustrin och forskningen kring trä och papper.
Än så länge är mycket bara på diskussionsstadiet och i ett tidigt planeringsskede, men Lödén och Norell har fått klartecken från universitetsledningen att arbeta vidare med idéerna. Någon risk för att norrmännen skulle tycka att vi klampar in och knycker deras firande är det inte, enligt statsvetarna.
– Det finns en projektgrupp, Sverige-Norge 2005, som bildats just inför jubileet, och vid det senaste mötet diskuterades bland annat vad vi på svensk sida kan göra. Planer finns på flera gemensamma program, berättar PO Norell som deltog i det senaste mötet på Voksenåsen i Oslo i början av december.
De planerade aktiviteterna vid Karlstads universitet kommer att ske i samarbete med både länsstyrelsen och Karlstads kommun. Nu förbereds en ansökan om pengar från EU.
Karlstads universitet har ett gott utbildnings- och forskningssamarbete med norska Högskolan i Hedmark. Statsvetarna i Karlstad har redan tidigare hållit konferenser på temat svensk-norska unionen, 1995, samt nordisk säkerhetspolitik, 1999.