20 000 till hjälporganisationer
2014-02-10Studenter vid Karlstads universitet har under en kurs testat olika sätt att samlat in pengar till hjälporganisationer. Det har resulterat i både ny kunskap och en anseenlig summa pengar.
Studenter som under hösteterminen läst en a-kurs i psykologi har överlämnat cirka 20 000 kronor till en rad kända hjälporganisationer. Kursen gick ut på att använda olika psykologiska teorier och samtidigt göra en god gärning.
Bössa och tipspromenad
Flera olika insamlingssätt har används: plomberade bössor, digital sparbössa, tipspromenad med obligatorisk insats och aktiviteter på Facebook.
- Vi märkte att man måste vara påläst och kunna tala för sitt budskap för att kunna samla in pengar. Vi har också pratat om den etiska aspekten – vad är ok att ge till och inte, säger studenterna Rosita Nilsson och Helena Bengtsson Edgren.
Fem organisationer valdes ut
Efter att ha undersökt olika hjälporganisationers ekonomi och vad insamlade pengar skulle gå till, valdes fem organisationer ut: Rädda barnen, Kvinnojouren, Röda korset, Läkare utan gränser, Äldrekontakt och Barncancerfonden.
- Projektet resulterade, utöver ett uppskattat bidrag till mottagarna, i flera viktiga diskussioner och insikter. Studenterna har känt att de gjort något värdefullt. De har testat teorier och sett vilka konsekvenser de får i verkligheten. Men kanske viktigast av allt; de har haft kontaker med samhället utanför universitetet som skapat engagemang som sträcker sig långt bortom en femveckors kurs i psykologi, berättar Ulrik Terp som tillsammans med Jenny Friedl lett kursen.
Tacksamma hjälporganisationer
Två av de sex organisationer som fått pengar kom till universitetet för att ta emot gåvan. En av dem var Rädda barnen. Värmlands distriktsordförande Monica Ekström var mycket tacksam.
- Vår organisation har funnits sen 1919. Selma Lagerlöf skrev då den första appellen för verksamheten där hon bland annat sa "Att hjälpa barnen är att hjälpa världen". Det har studenter gjort idag.



