16 miljoner för att underlätta balans i livet
2005-05-20Karlstads universitet har tillsammans med en rad regionala aktörer fått åtta miljoner kronor till flera utvecklingsprojekt inom området arbete och familj. Det är EU-programmet Equal som står bakom. Den totala budgeten ligger på 16 miljoner kronor.
Värmlands Arbetslivsforum är namnet på den grupp aktörer som arbetat fram ansökan och planerat verksamheten. Det så kallade utvecklingspartnerskapet består av tio organisationer i Värmland, både offentliga, privata och ideella: Karlstads universitet, Länsstyrelsen, Länsarbetsnämnden, Försäkringskassan, Landstinget i Värmland, IUC Wermland AB, Värmlandskooperativen, Föreningen Föräldrastöd, Kyrkans Familjerådgivning samt LO/Kommunal.
Förutom dessa organisationer är även Region Värmland, Karlstads kommun och ABF Värmland samarbetande medfinansiärer.
Equal-programmets mål är ett arbetsliv utan diskriminering och som är präglat av jämlikhet och mångfald. Projekttiden startar omgående och sträcker sig fram till och med 31 december 2007.
Viktig vardagsfråga för många
- Det här är en vardaglig fråga som nu får möjlighet att lyftas fram. Många har i sin profession uppmärksammat svårigheterna för dagens yrkesarbetande att få ihop arbete och familj. Därför är det så värdefullt att ett brett och i vissa fall otraditionellt samarbete kan komma igång inom ramen för Värmlands Arbetslivsforum, säger Berit Sundgren Grinups, koordinator för arbetet och adjunkt i genusvetenskap vid Karlstads universitet.
EU-programmet Equal bidrar med åtta miljoner kronor till projekten. De resterande åtta miljonerna är olika former av medfinansiering från myndigheter och organisationer i regionen.
Utbildning och goda exempel banar vägen
Arbetet handlar om att förse individer och organisationer/arbetsplatser med verktyg för att öka möjligheterna för människor att nå balans i livet. Verktyg kan vara kunskap, modellering/goda exempel, rådgivningsguider och kvalitetssäkringsinstrument. Många aktiviteter har inslag av utbildning för att öka medvetenhet och kunskap om vad som försvårar respektive vad som underlättar för människor att kombinera familjeliv och yrkesliv.
En av de projektledare som fanns på plats under torsdagens presskonferens i Karlstad, då Equalprojekten presenterades, var Anna Stina Henriksson från Linköpings universitet, och som arbetar inom ett projekt för föräldrautbildare i Värmland.
- Att bli förälder är det en händelse som förenar människor, oavsett vilket land man kommer från. Jag ser det som en möjlighet till integration som inte tagits tillvara särskilt väl tidigare. Vi kommer att bedriva flera projekt, varav ett handlar om att de som väntar barn ska få träffas i grupper och få bättre föräldrastöd, säger hon.
Hitta de goda exemplen
Helena Strandberg på länsarbetsnämnden i Värmland berättade om hur de tänker sig att studera arbetsplatser med övervägande män eller kvinnor anställda, intervjua både anställda och chefer och sedan försöka se vad som är utmärkande för respektive arbetsplats eller bransch, vad som hindrar respektive främjar en mer jämställd arbetsmarknad.
Den primära målgruppen är anställda på handläggarnivå, till exempel arbetsförmedlare, rådgivare, personalsekreterare, rehabiliteringsutredare och föräldrastödjare. Dialog och samtal, seminarier, konferenser, workshops kommer genomföras ute på arbetsplatser och i samhället i övrigt.