1,2 miljoner till forskning om regionernas agerande i Europeiska unionen
2007-04-27Nordregio, Nordiska ministerrådets forskningscentrum, har efter internationell granskning beviljat statsvetare vid Karlstads universitet ett forskningsanslag på 1,2 miljoner för att studera nordiska regioners agerande mot EU och EU:s påverkan på regionerna. I hård konkurrens bedömdes forskningsprojektet som "the top project" bland de 23 projekt som sökt finansiering.
– Att stater påverkas av EU är allmänt känt. Men kunskapen om vad regionala företrädare gör gentemot EU och vilken nytta och vilket besvär EU utgör för de regionala företrädarna vet vi väldigt lite om, säger Curt Räftegård, docent i statvetenskap och en av projektets forskare.
Tre regioner har valts ut för projektet: Åboregionen i Finland, Hedmark i Norge och Värmland i Sverige. I dessa regioner kommer forskarna att bland annat undersöka omfattningen av direktkontakterna med Europeiska unionen, hur dessa organiseras, och vilka uppfattningar som finns om regionernas nytta av EU. Till de regionala företrädare som omfattas av studien räknas inte bara rena myndigheter som länsstyrelser. Där finns också företrädare från det politiska fältet, från näringsliv och t.ex. universiteten.
– Anslaget betyder att vi kan gå vidare med det projekt vi utvecklat under en tid, säger Curt Räftegård. Vi har med universitetets egna medel kunna genomföra en så kallad pilotstudie i Värmland. Det är den som utgör grunden för det vi nu ska göra.
Projektet ingår också i ett större europeiskt forskningssamarbete med institutioner vid universiteten i Liverpool och i Köln. Teoribildningen är i grund och botten densamma men medan de andra fokuserar på relationen mellan stater och EU respektive på EU som en egen politisk enhet så ansvarar alltså Karlstadsforskarna för regionstudierna. En internationell referensgrupp av såväl forskare som regionala företrädare har knutits till projektet som kommer att pågå fram till december 2008.
Forskargruppen består utöver Curt Räftegård av Magnus Lindh, Hans Lödén och Lee Miles, alla verksamma vid Avdelningen för politiska och historiska studier vid Karlstads universitet. Projektet utgör en del av fakultetens satsning på Ulikon, Uthålliga livsmiljöer och komplexa nätverk och stöds även av Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling.
För mera information kontakta Hans Lödén, universitetslektor i statsvetenskap, tel 054 700 1320 eller hans.loden@kau.se