100 000 kr var till studenter och en lärare vid Karlstads universitet
2001-01-18Aida Aragão-Lagergren på kulturgeografi och två studenter vid Karlstads universitet, samt en Uppsalastudent med värmländsk anknytning, får i dag 18 januari, stipendier i hundratusenkronorsklassen av Rotary Foundations. Stipendierna delas ut i form av kostnadsgarantier. Det är distrikt 2340, d v s Värmland, Örebro och Västmanland, som genomför sin stipendieutdelning för 2001-2002. Stipendierna delas ut i samband Karlstad-Tingvalla Rotaryklubbs torsdagslunch.
Aida Aragão-Lagergren på kulturgeografi och två studenter vid Karlstads universitet, samt en Uppsalastudent med värmländsk anknytning, får i dag 18 januari, stipendier i hundratusenkronorsklassen av Rotary Foundations. Stipendierna delas ut i form av kostnadsgarantier. Det är distrikt 2340, d v s Värmland, Örebro och Västmanland, som genomför sin stipendieutdelning för 2001-2002. Stipendierna delas ut i samband Karlstad-Tingvalla Rotaryklubbs torsdagslunch.
– Vi delar ut fyra stora stipendier till mycket goda ambassadörer för Rotary, för Sverige och för svensk kompetens och utbildningssystem, säger Thomas Wennstam, lärare vid Karlstads universitet och ordförande i stipendiekommittén. Rotary har som grundinställning att vara medmänniskor till hjälp på olika sätt. Även om årets fyra stipendiater nu får stor hjälp av Rotary så är det i första hand inte för att stödja och hjälpa de fyra aktuella personerna. I stället är det stipendiaternas uttryckta vilja att själva genom sin kompetens vara till hjälp som har gjort dem särskilt lämpliga för att få Rotarys stöd.
Det är tre s k Ambassadörsstipendier som delas ut, d v s språk- och kulturstudiestipendier till studenter som därmed kan komplettera väl utförda universitetsstudier. Dessa tre stipendier innebär en kostnadsgaranti genom Rotary för var och en motsvarande US$ 12.000. Det innebär att stipendiaterna inte får någon check i handen, däremot betalar Rotary de kostnader som uppkommer i och med utlandsvistelsen.
Stipendiaterna är:
Maria Andersson från Karlstad, pol mag-student vid Karlstads universitet. Hon har också varit en tid vid SIPRI i Stockholm och vill nu få möjlighet att fördjupa sina kunskaper om ryska språket och kulturen vid Center of Russian Language and Culture i St. Petersburg i Ryssland. Maria Andersson sponsras av Grums RK.
Marilyn Josefsson från Stockholm, även hon pol mag-student vid Karlstads universitet. Hon vill i framtiden arbeta med utvecklings- och biståndsarbete och ska intensivstudera franska vid Université Laval i Quebec, Canada. Karlstad-Solstadens RK sponsrar Marilyns ansökan.
Sofia Hidén från Segmon, som hittills i Uppsala studerat naturvetenskap med inriktning på vatten och miljö, får nu möjlighet att utveckla sina kunskaper i spanska genom en intensivkurs vid VenUSA, C.P.S.A., Merida, i Venezuela. Sponsrande Rotaryklubb är Grums RK.
Den fjärde stipendiaten är fil dr Aida Aragao-Lagergren, universitetslektor i kulturgeografi vid Karlstads universitet. Hon har tilldelats ett Rotary Grant for University Teachers om US$ 12.500 för att undervisa vid och bygga upp ämnet kulturgeografi vid San Carlos University i Guatemala. Det är Karlstad-Tingvalla RK som står som sponsrande klubb för Aida Aragao-Lagergren.
Karlstads universitet har sedan i höstas ett samarbetsavtal med Universidad de San Carlos i Guatemala. Målet är att ämnet kulturgeografi här ska hjälpa till att bygga upp ett motsvarande ämne där.
All hjälp viktig
– Guatemala har haft 33 års inbördeskrig fram till fredsavtalet 1997, berättar Aida Aragão-Lagergren. De statliga universiteten har missgynnats och lärare och studenter har förföljts. Det finns nu ett stort behov av att bygga upp statliga universitet. All hjälp som kan komma är mycket viktig.
Aida, som själv ursprungligen kommer från Portugal, ska använda stipendiet till att åka till Guatemala och hålla en kurs i kvalitativa metoder inom kulturgeografi under tre månader.
– Studenterna där har mycket små möjligheter att komma ut i fält i vanliga fall så kursen ska kombinera teori och praktik.
Hon är mycket glad åt stipendiet från Rotary.
– Det är första gången jag får ett stipendium och det känns naturligtvis mycket roligt. Det är ju mycket pengar. Det känns också helt rätt att åka dit eftersom jag redan håller på med ett treårigt forskningsprojekt i Guatemala. Jag har bra kontakt med lärare och studenter vid Universidad de San Carlos, och vi har länge diskuterat behovet av en sådan kurs.
Aida Aragão-Lagergren är glad att kunna ställa upp med detta stöd för en förbättring av utbildning och undervisning i Guatemala.
– Det är viktigt för dem att känna stöd från ett land som ligger så långt borta. Det är också bra för Karlstads universitets internationaliseringsarbete att bli ytterligare kända utomlands genom att bidra i uppbyggnadsarbetet av grundutbildning och på sikt även forskarutbildning. Jag hoppas flera lärare får möjlighet att söka i framtiden.