VR-projekt: Fortbildning på Facebook
Fortbildning på Facebook (Dnr 2015-01979) belyser frågor som relaterar till lärares fortsatta professionella kunskapsutveckling. Fortbildning för lärare har sedan länge initierats och organiserats uppifrån av regering, myndigheter och företrädare för kommuner och skolområden. De senaste årens snabba utveckling av forum på sociala medier där både större eller mindre grupper av människor samlas och på ett enkelt sätt diskuterar gemensamma angelägenheter, har skapat mer informella lärandemiljöer för lärare – initierade, utformade och helt drivna av lärarna själva.
Projektet avslutades 2021

Studien har ett specifikt fokus på Facebook-grupper där lärare i matematik eller svenska utbyter erfarenheter och diskuterar bland annat lektionsinnehåll, undervisningsupplägg och bedömningsfrågor. Vårt urval baseras på att skolämnena svenska och matematik är stora och viktiga skolämnen på alla stadier, samtidigt som undervisningspraxisen mellan ämnena skiljer sig åt. Dessutom pågår just nu två stora fortbildningssatsningar riktade mot dessa lärargrupper – Matematiklyftet och Läslyftet – vilket gör att det är extra intressant att över tid följa lärarnas egna diskussioner om exempelvis metodiska frågor, lektionsplanering och bedömning.
Projektets syfte är att fördjupa kunskapen hur och varför lärare spontant och frivilligt ägnar tid och energi åt sin professionella utveckling på sociala medier. Det är en undersökning om hur kollektiv ämnesdidaktisk kunskapsbildning i en informell lärandemiljö kan se ut utan styrning från skolledningar, skolförvaltningar eller skolmyndigheter.
Vi studerar avtryck från yttre faktorer i lärarnas diskussioner, i deras begreppsanvändningar och ämnesuppfattningar. Eftersom diskussioner på sociala medier som Facebook sparas och finns kvar över tid är det möjligt att belysa lärarnas aktivitet i ett tillbakablickande tidsperspektiv. Studien genomförs i tre steg 2016-2019:
-
I delstudie 1 har vi gjort nedslag på forumet i ca tio grupper under åren 2011-2017. Studien visade att beteendet inom de olika grupper var slående lika. Ungefär 20% av inläggen görs under helgen, ca 40% under skoldagen (8-17). Aktiviteten över året följer skolåret men mindre aktivitet under påsk-, sommar-, höst- och julledigheten och en hög aktivitet just i slutet och början på skolåret.
-
Genom att med delstudie 1 skapa en överblick över denna nya, informella fortbildningstrend har vi kunnat välja ut ett mindre antal representativa och intressanta grupper att studera närmare. Delstudie 2 har belyst inlägg och kommentarer under ett år i några specifika Facebook-grupper som har bedömts intressanta utifrån diskussionernas innehåll och förlopp analyserat i delstudie 1. Här ser vi att 85% av inläggen får svar av någon, eller några i gruppen. Information efterfrågas och erbjuds och de flesta inlägg är ämnesdidaktiska.
-
I delstudie 3 har vi genomfört 27 intervjuer med lärare och administratörer som är aktiva i Facebook-grupper för lärare, för att få veta mer om deltagarnas drivkrafter och vad de upplever att de lär sig samt hur de drar nytta av sina nya kunskaper. Analysen visar att möjligheten att snabbt få råd och att kunna dela med sig av undervisningserfarenheter är centrala motiv för att delta i dessa grupper. Grupperna fungerar som ett komplement till det lokala kollegiet och kan bidra till att ge perspektiv på den egna undervisningen.
Studiens resultat ger fördjupade kunskaper om vilka frågor och behov av eget lärande som verksamma lärare i matematik och svenska har i sitt dagliga arbete. Resultaten belyser hur de stora, centralt initierade och finansierade fortbildningsinsatserna påverkar lärarnas kunskapsutveckling och diskussioner i den snabbt växande, informella och allt mer inflytelserika lärandemiljön på Facebook. Dessa kunskaper kan ge värdefulla insikter till alla aktörer som agerar inom lärares formella lärandemiljöer, rektorer, skolförvaltningar, skolmyndigheter, skolpolitiker och lärarutbildare. Studiens fokus på sociala medier i relation till professionsutveckling över tid, gör att resultaten dessutom kommer att vara av betydelse för forskningsstudier om andra yrkesgrupper aktiva på digitala nätverksforum där professionsfrågor är i centrum.
