Rose-forskare i topprankad tidskrift
2019-01-22Christina Olin-Scheller, Martin Stolare, Gabriel Bladh, Martin Kristiansson, Niklas Gericke och Brian Hudson - samtliga inom forskargruppen Rose vid Karlstads universitet - har blivit publicerade i den ansedda tidskriften London Review of Education.
- Mycket glädjande och en bekräftelse på att vi inom Rose bidrar i den ledande, internationella forskningen om skolundervisning och lärarrollen, säger Christina Olin-Scheller, professor i pedagogiskt arbete och forskare vid Rose.
Det är i temanumret "Knowledge and subject-specialist teaching" (vol 16, no 3) som tre artiklar av författare knutna till Rose finns med:
* Curriculum principles, didactic practice and social issues: Thinking through teachers' knowledge in practices in collaborative work (Gabriel Bladh, Martin Stolare och Martin Kristiansson)
* Powerful knowledge and epistemic quality in school mathematics (Brian Hudson)
* Powerful knowledge, transformations and the need for empirical studies across school subjects (Niklas Gericke, Brian Hudson, Christina Olin-Scheller och Martin Stolare)
Den gemensamma diskussionen i alla tre artiklarna handlar om framtida, tänkbara scenarier för utveckling av skolundervisningen:
* Undervisning som i huvudsak fokuserar på att elever lär sig fakta (utantill)
* Elevers sociala utveckling, med mindre fokus på innehåll
* En kombination av ovan, något som i de nordiska länderna diskuteras inom begreppet "Powerful knowledge". Med det menas en framåtriktad lärandeprocess med progression av kunskap. Lärarens roll är både att relatera till ämneskunskaper och att svara upp mot elevernas behov och intressen, ge verktyg för att förstå samhälle och omvärld.
Artiklarna knyter an till diskussionen kring "Powerful Knowledge" som varit så livaktig under de senaste åren inom den engelskspråkiga utbildningsvetenskapliga forskningen. Här lyfts frågan kring kunskapens betydelse för skolans undervisning. Idén är att kunskap ska vara utgångspunkten för undervisningen i skolan och att den kunskap som elever möter ska ha potential att vara ’powerful’. De tre artiklarna visar också på behovet av att koppla den anglosaxiska diskussionen till den nordiska ämnesdidaktiska forskningen.
- Hur dessa två perspektiv kan befrukta varandra är en fråga som är gemensam för de tre artiklarna från Rose, berättar Martin Stolare, en av artikelförfattarna och forskare vid Rose.
Tillgänglig toppforskning
London Review of Education fokuserar på forskning om lärarutbildning och skola. Den ges ut av Institute of Education i London vid UCL, som är rankade etta i världen inom forskning med relevans för lärarutbildningen.
- Det är en open acess-tidskrift utan avgifter, vilket betyder att materialet är fritt tillgängligt. Den är oerhört betydelsefull inte bara för andra forskare, utan även för yrkesverksamma lärare - vilket också speglas i innehållet, berättar Brian Hudson, professor och forskare vid Rose.
I Storbritannien har en ny diskussion om läroplaner samt om undervisningens innehåll och urval tagit fart.
- Termen pedagogik började dyka upp för 15-20 år sedan och didaktikområdet är fortfarande en blind fläck på den brittiska skolundervisningens karta. Diskussionen om läroplaner och innehåll handlar idag om undervisningens kvalitet och elevers förmåga till lärande samt användning av kunskaper. Det är också något som tidskriftens redaktör tagit fasta på i valet av temanumret, där samarbetet med Rose är en viktig pusselbit, säger Brian Hudson.
Rose står för Research on Subject-specific Education. Läs mer på kau.se/rose