Religionens relation till civilsamhället
2018-12-13Sverige beskrivs ofta som ett av världens mest sekulariserade länder. Men under de senaste decennierna har religionen fått en ny synlighet i form av politiska debatter, media och samhället i stort. Ämnet religionsvetenskap vid Karlstads universitet arbetar för att öka sin samverkan med samhället och har nu för första gången genomfört en konferens som riktade sig till en målgrupp utanför universitet. Temat för konferensen var ”Religion och civilsamhälle: risk eller resurs?”
Religionsvetenskaps mål är att initiera en årligt återkommande fortbildnings- och fördjupningsdag där de synliggör och problematiserar religioners roll i samhället. På plats bland åhörarna på föregående veckas konferens fanns representanter från religiösa samfund och organisationer, kommun och landsting, politiker, lärare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Brottsförebyggande centrum samt anställda och studenter vid universitetet.
- Vi ville med den här dagen förmedla forskning och kunskap om religion och samtidigt bidra till samtal där fördjupade samtids- och kulturanalyser lägger grunden för ett demokratiskt och tolerant samhälle, förklarar Katarina Plank, lektor vid ämnet religionsvetenskap.
Det religiösa civilsamhället
Sveriges religiösa karta har förändrats genom global migration och att nya religiösa grupperingar etablerar sig och bidrar till ett mer mångkulturellt religiöst landskap. Även det civila samhället med sina folkrörelser, föreningar och religiösa organisationer, genomgår stora förändringar. Lars Trägårdh, professor vid Ersta Sköndal Bräcke högskola, som var en av föreläsarna under dagen, visade hur Sverige kan förstås som landet annorlunda och hur relationen mellan individ och stat är stark i Sverige till skillnad mot USA, där relationen istället snarare handlar om ett starkt band mellan individ och civilsamhälle. Det gör också att värderingar kring omsorg, skola och vem som får bedriva verksamhet ser olika ut i de olika länderna.
- Lars Trägårdhs föreläsning var en av flera intressanta föreläsningar under dagen. Lars tog även upp att vi till en viss gräns står för religionsfrihet samtidigt som det tar tvärstopp om det inskränker på en annan gräns hos oss, berättar Tilda Aronsson, student på ämneslärarprogrammet.
Religionsvetenskapens konferens resulterade i många nya kontaktytor. Ett konkret resultat var inbjudan till följeforskning, där Karlstad kommun och Landstinget i Värmland önskade stöd och kontinuerligt utvärdering i sina arbeten med trossamfunden i Karlstad.